Przepis na krewetki w sosie pil pil

2021-11-22
Krewetki w gorącej oliwie
Autor: Shutterstock Krewetki w gorącej oliwie - elegancka przekąska, którą możesz przygotować razem z gośćmi.
łatwy
0 min
4

Krewetki w sosie pil pil to tradycyjne i popularne hiszpańskie danie. Idealne gdy tęsknimy za ciepłymi wakacjami. Na szczęście krewetki w sosie pil pil są łatwe do przygotowania. Podajemy przepis na krewetki w oliwie, pochodzący z podwarszawskiej restauracji La Iberica, prowadzonej przez Jose Pereza Diaza, urodzonego w Maladze i Miguele’a Angele’a Capitane’a.

Danie to oryginalnie pochodzi z Kraju Basków, ale obecnie można je spotkać w całej Hiszpanii. Każdy kto lubi owoce morza i był choć raz w Hiszpanii z pewnością spotkał się ta potrawą. Najczęściej danie przygotowywane i serwowane jest w tradycyjnych, niewielkich ceramicznych naczyniach do zapiekania (lepiej nie stawiać ich na palnikach gazowych, bo pękają). W domu, na płycie indukcyjnej krewetki w sosie pil pil najlepiej jest  przygotowywać na małej patelni, na której możemy podać danie na stół. Przekładanie krewetek z bulgoczącą oliwą wymaga zręczności i uwagi, dlatego zwyczajowo krewetki w sosie pil pil przygotowujemy w niewielkich naczyniach, przeznaczonych dla jednej osoby.

SKŁADNIKI

  • 10 średnich krewetek śródziemnomorskich
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergin
  • czuszka (1 sztuka)
  • sól
  • papryka słodka i ostra
  • brandy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki w sosie pil pil najlepiej przygotować w niedużym naczyniu ceramicznym, ale można do tego celu również wykorzystać patelnię.
  • Do naczynia włożyć pokrojony wcześniej w plasterki czosnek i obrane krewetki. Wszystko zalać oliwą z oliwek, tak, żeby przykryć krewetki. 
  • Posolić do smaku i dodać czuszkę (ilość zależy od gustu). Wstawić na bardzo mały ogień i smażyć aż krewetki się zaróżowią, a oliwa będzie się gotować. Dodać odrobinę dowolnego brandy.
  • Kiedy alkohol całkowicie wyparuje zdjąć krewetki z ognia i doprawić odrobiną papryki słodkiej i ostrej. Najlepiej podawać od razu po zdjęciu z ognia, jeszcze bulgoczące.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?