Przepis na dorsza w winnym sosie ze szpinakiem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Delikatna ryba taka jak dorsz znakomicie komponuje się ze szpinakiem i białym wytrawnym winem. Proponujemy prosty przepis na pysznego dorsza z liśćmi szpinaku i winnym sosem. Można go podać jako danie główne z ryżem, puree ziemniaczanym lub na placku rosti. Można go też serwować jako przystawkę na wigilijną wieczerzę lub inne świąteczne przyjęcia. Wtedy filety z dorsza dzielimy na mniejsze części.
Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie delikatnych warzyw wysokiej temperaturze a następnie szybkie schłodzenie ich. W wypadku tego przepisu wystarczy szpinak polać wrzątkiem na patelni i krótko dusić pod przykryciem aż liście zmiękną.
SKŁADNIKI
- 4 filety z dorsza
- opakowanie świeżych liści szpinaku
- kieliszek wytrawnego białego wina
- sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki masła
- tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak opłucz, pozbaw ogonków, zblanszuj na patelni w niewielkiej ilości wody z dodatkiem zmiażdżonego czosnku i łyżki masła.
- Filety z dorsza natrzyj solą, pieprzem. Odstaw na chwilę.
- Na maśle smaż filety - smaż je na patelni przez około 5 minut. Po tym czasie wlej na patelnię wino. Duś rybę pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez kilka minut.
- Rybę podawaj na liściach szpinaku, polej sosem z patelni.