Przepis na dorsza w winnym sosie ze szpinakiem

2021-03-29
Przepis na dorsza w winnym sosie ze szpinakiem
Autor: thinkstockphotos.com Dorsz na szpinaku w winnym sosie
łatwy
15 min
4

Delikatna ryba taka jak dorsz  znakomicie komponuje się ze szpinakiem i białym wytrawnym winem. Proponujemy prosty przepis na pysznego dorsza z liśćmi szpinaku i winnym sosem. Można go podać jako danie główne z ryżem, puree ziemniaczanym lub na placku rosti. Można go też serwować jako przystawkę na wigilijną wieczerzę lub inne świąteczne przyjęcia. Wtedy filety z dorsza dzielimy na mniejsze części.

Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie delikatnych warzyw wysokiej temperaturze a następnie szybkie schłodzenie ich. W wypadku tego przepisu wystarczy szpinak polać wrzątkiem na patelni i krótko dusić pod przykryciem aż liście zmiękną.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z dorsza
  • opakowanie świeżych liści szpinaku
  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • sól i pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki masła
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak opłucz, pozbaw ogonków, zblanszuj na patelni w niewielkiej ilości wody z dodatkiem zmiażdżonego czosnku i łyżki masła.
  • Filety z dorsza natrzyj solą, pieprzem. Odstaw na chwilę.
  • Na maśle smaż filety - smaż je na patelni przez około 5 minut. Po tym czasie wlej na patelnię wino. Duś rybę pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez kilka minut.
  • Rybę podawaj na liściach szpinaku, polej sosem z patelni.