Placki ziemniaczane z tuńczykiem - super danie za małe pieniądze

Placki ziemniaczane z tuńczykiem - super danie za małe pieniądze
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane z tuńczykiem to danie typu 2 w 1 - pożywne, sycące i zawierające morską rybę!
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Placki ziemniaczane z tuńczykiem są pulchne, delikatne i bardzo sycące, dzięki dodatkowi jajek, śmietany i tuńczyka z puszki. To bardziej wykwintna odmiana placków ziemniaczanych - idealna na przykład na odświętny lunch.

SKŁADNIKI

  • 6 dużych ziemniaków
  • 6 jaj
  • 6 łyżek śmietanki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
  • 30 dag tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku.
  • Masę ziemniaczaną wymieszać z jajkami, śmietanką i odcedzonym z oleju, pokruszonym tuńczykiem.
  • Dodać natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać starannie.
  • Smażyć na maśle, podawać pokropione cytryną.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej