Placki ziemniaczane z tuńczykiem - super danie za małe pieniądze
2021-12-10
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Placki ziemniaczane z tuńczykiem są pulchne, delikatne i bardzo sycące, dzięki dodatkowi jajek, śmietany i tuńczyka z puszki. To bardziej wykwintna odmiana placków ziemniaczanych - idealna na przykład na odświętny lunch.
SKŁADNIKI
- 6 dużych ziemniaków
- 6 jaj
- 6 łyżek śmietanki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
- 30 dag tuńczyka w oleju
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku.
- Masę ziemniaczaną wymieszać z jajkami, śmietanką i odcedzonym z oleju, pokruszonym tuńczykiem.
- Dodać natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać starannie.
- Smażyć na maśle, podawać pokropione cytryną.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?