Placki ziemniaczane z tuńczykiem - super danie za małe pieniądze
      2021-12-10
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Placki ziemniaczane z tuńczykiem są pulchne, delikatne i bardzo sycące, dzięki dodatkowi jajek, śmietany i tuńczyka z puszki. To bardziej wykwintna odmiana placków ziemniaczanych - idealna na przykład na odświętny lunch.
SKŁADNIKI
- 6 dużych ziemniaków
 - 6 jaj
 - 6 łyżek śmietanki
 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
 - 30 dag tuńczyka w oleju
 - 2 łyżki masła
 - sok z cytryny
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku.
 - Masę ziemniaczaną wymieszać z jajkami, śmietanką i odcedzonym z oleju, pokruszonym tuńczykiem.
 - Dodać natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać starannie.
 - Smażyć na maśle, podawać pokropione cytryną.
 
Beszamel - jak kupować ziemniaki?