Pieczony łosoś w sosie pomarańczowym: sprawdzony przepis
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Lubisz intrygujące połączenia smaków? Łosoś w sosie pomarańczowym powinien spełnić Twoje oczekiwania. Sprawdź, jak przygotować łososia w pysznym sosie z orientalną nutą.
SKŁADNIKI
- 4 filety z łososia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 pomarańcza
- 15 dag gęstej śmietany
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.
- Pomarańczę sparzyć, osuszyć, połowę cienko obrać i skórkę pokroić w paseczki. Obrać pomarańczę do końca i wyjąć miąższ z osłonek. Ułożyć w natłuszczonej formie, na wierzch położyć łososia.
- Śmietanę utrzeć mikserem z sosem sojowym, sokiem i skórką z pomarańczy. Wymieszać z zielonym pieprzem.
- Ryby zalać sosem, piec w temp. 200 st. C przez 20 minut. Udekorować paseczkami skórki pomarańczowej.