Pieczony dorsz z surówką z kapusty kiszonej z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Pieczony dorsz z surówką z kapusty kiszonej, czyli tradycyjny zestaw w wersji na zdrowie. Podany przepis pochodzi z menu programu beszamel.pl DIETETYCZNIE i został przygotowany dla nas przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Jedna porcja ma 350 kcal.
SKŁADNIKI
- 150 g filetu z dorsza
- 2 łyżeczki (lub 1 łyżka stołowa) oliwy/oleju
- 1 średni ziemniak lub 2 małe
- 150 g kapusty kiszonej
- ½ marchewki
- 1/5 cebuli
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dorsza doprawić ulubionymi przyprawami, ułożyć na folii aluminiowej (lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia), skropić sokiem z cytryny i 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
- Ziemniaki pokroić na łódeczki, przyprawić, skropić 1 łyżeczką oliwy, ułożyć na blasze.
- Rybę i ziemniaki piec w piekarniku w 180 stopniach. Rybę wyjąć po 25 min, ziemniaki piec 30-40 min (do miękkości).
- Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
- Wymieszać marchew, cebulę, kapustę kiszoną. Do surówki można dodać odrobiny cukru do smaku.