Pataniscas: dorsz w stylu portugalskim. Podajemy łatwy przepis!
Słynny bacalhau w kuchni portugalskiej przyrządzany jest na co najmniej 365 sposobów. Może być daniem głównym, ale też przekąską. Spożycie dorsza w tym kraju jest tak duże, że połowy na jego własnych wodach terytorialnych nie wystarczają i często trzeba sprowadzać te ryby z Norwegii. Sprawdź, jak przygotować pysznego dorsza po portugalsku, czyli smażone pataniscas.
Dania z suszonego dorsza są podawane w tradycyjnych portugalskich rodzinach w czasie Wigilii Bożego Narodzenia. Często podaje się dorsza z pietruszką (należy nią obłożyć filety z dorsza, pozostawić na kilka godzin, a następnie podsmażyć na oliwie z oliwek), z podpiekanymi ziemniakami pociętymi w talarki, słodką cebulą, oliwkami. Bardzo popularne jest przybieranie tego dania pokrojonym ugotowanym jajkiem.
SKŁADNIKI
- 1 kg kg filetów z dorsza
- ciasto z jajek i mąki
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- sól do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj dorsza (np. na parze), usuń ości, jeśli takie pozostały. Porozrywaj na małe kawałki.
- Przygotuj ciasto z jajek i mąki - podobnie jak naleśnikowe, ale powinno być bardziej gęste. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, a następnie dodaj do ciasta. Bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki również dołóż do ciasta. Dorzuć dorsza i przypraw solą do smaku.
- Smaż ciasto na rozgrzanym oleju, formując płaskie kotleciki. Usmażone pataniscas odłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie zbędny olej.