Owoce morza - przepis na kolację z afrodyzjakami w roli głównej
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Owoce morza znajdują się na szczycie listy produktów uważanych za afrodyzjaki. To ze względu na dużą zawartość cynku – substancji, która wpływa na funkcje płciowe człowieka. Jak przygotować owoce morza na romantyczną kolację?
Afrodyzjaki - jakie mikroelementy zawierają owoce morza
Najwięcej cynku jest w krewetkach, homarach i ostrygach. Ponadto owoce morza są ważnym źródłem fosforu i wapnia, które wzmacniają działanie cynku, a także witaminami z grupy B, jodu oraz żelaza.
SKŁADNIKI
- 30 dag owoców morza
- sól
- pieprz cayenne
- sok z cytryny
- ½ łyżeczki sosu Worchester
- ½ cebuli
- marchewka
- seler naciowy
- ¼ strąka czerwonej i zielonej papryki
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 25 dag pomidorów z puszki (obranych)
- 350 ml wywaru z warzyw
- 2 łyżeczki orzeszków piniowych
- szczypta cukru
- orzeszki piniowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce morza umyj, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i sosem worchester. Odstaw na 15 minut.
- Warzywa drobno pokrój i zeszklij na oliwie, dodaj posiekany czosnek, skórkę z cytryny i pomidory wraz z zalewą. Całość zalej wywarem.
- Dodaj orzeszki piniowe i owoce morza. Gotuj przez 15 minut.
- Dopraw do smaku cukrem i solą.