Owoce morza - przepis na kolację z afrodyzjakami w roli głównej
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Owoce morza znajdują się na szczycie listy produktów uważanych za afrodyzjaki. To ze względu na dużą zawartość cynku – substancji, która wpływa na funkcje płciowe człowieka. Jak przygotować owoce morza na romantyczną kolację?
Afrodyzjaki - jakie mikroelementy zawierają owoce morza
Najwięcej cynku jest w krewetkach, homarach i ostrygach. Ponadto owoce morza są ważnym źródłem fosforu i wapnia, które wzmacniają działanie cynku, a także witaminami z grupy B, jodu oraz żelaza.
SKŁADNIKI
- 30 dag owoców morza
 - sól
 - pieprz cayenne
 - sok z cytryny
 - ½ łyżeczki sosu Worchester
 - ½ cebuli
 - marchewka
 - seler naciowy
 - ¼ strąka czerwonej i zielonej papryki
 - łyżka oliwy z oliwek
 - ząbek czosnku
 - łyżeczka skórki otartej z cytryny
 - 25 dag pomidorów z puszki (obranych)
 - 350 ml wywaru z warzyw
 - 2 łyżeczki orzeszków piniowych
 - szczypta cukru
 - orzeszki piniowe
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce morza umyj, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i sosem worchester. Odstaw na 15 minut.
 - Warzywa drobno pokrój i zeszklij na oliwie, dodaj posiekany czosnek, skórkę z cytryny i pomidory wraz z zalewą. Całość zalej wywarem.
 - Dodaj orzeszki piniowe i owoce morza. Gotuj przez 15 minut.
 - Dopraw do smaku cukrem i solą.