Oszczędne kotleciki rybne - przepis na szarpane kotleciki rybne
2021-07-30
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Szarpane kotleciki rybne to bardzo oszczędny pomysł na danie rybne. Ale to nie tylko danie mało kosztowne, ale też pyszne i niedrogie - wszystkie dodatki są tanie i łatwo dostępne.
SKŁADNIKI
- 500 g filetów z ryby morskiej
- jedno jajko
- 100 mililitrów mleka
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki bułki tartej
- cebula
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 1 papryczka chilli
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokrój drobno a następnie posiekaj nożem.
- Zmiksuj jajko z mąką i mlekiem, dodaj rybę.
- Drobno posiekaj cebulę, papryczkę, koperek i szczypiorek. Dodaj do ciasta rybnego, dosyp bułkę tartą, posól, dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Łyżką wykładaj porcje ciasta rybnego na rozgrzany olej i lekko rozpłaszcz. Po kilku minutach przełóż na drugą stronę i smaż kolejnych kilka minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?