Okoń pieczony z pomidorami

2021-03-29
Okoń pieczony z pomidorami
Autor: Shutterstock Okoń pieczony z pomidorami to świetna alternatywa dla panierowanej ryby.
średni
60 min
4

Dziś w menu okoń pieczony z pomidorami. Wypróbuj go, a oprócz niezapomnianych wrażeń smakowych dostarczysz sobie również wielu potrzebnych substancji odżywczych.

SKŁADNIKI

  • duży okoń (z głową, ale bez łusek i wnętrzności)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę natrzyj z zewnątrz i w środku oliwą, oprósz solą i pieprzem.
  • Pokrój w plasterki ziemniaki i pomidory.
  • Rybę ułóż na folii aluminiowej, obłóż ją plasterkami ziemniaków i pomidorów.
  • Owiń szczelnie folią i włóż do żaroodpornego naczynia.
  • Piecz w temp. 220 stopni Celsjusza przez 30-40 minut. Upieczoną rybę udekoruj rozmarynem, a tuż przed podaniem skrop sokiem z cytryny.