Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanym z curry: przepis Pascala Brodnickiego
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dzieci zwykle uwielbiają nuggetsy z kurczaka, ale lepiej zaserwować im rybne - zdrowsze i przede wszystkim domowe. Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem to danie pożywne, idealne na szybki obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak je zrobić. Podajemy przepis Pascala Brodnickiego, ambasadora Ramy Smaż jak szef kuchni.
SKŁADNIKI
- 400 g filetów z dorsza bez skórki, pokrojonych w paluszki
- 150 g naturalnych płatków kukurydzianych, zmiksowanych na puder
- 2 żółtka rozbełtane z odrobiną wody, solą i pieprzem
- 100 g mąki
- 100 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 kg umytego i pokrojonego szpinaku
- 150 ml płynnej śmietany
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obtocz rybę w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych, pamiętając, by dobrze dociskać panierkę. Tak przygotowane filety odstaw na bok.
- Podgrzej w garnku 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż szpinak na mocnym ogniu przez około 4 minuty, następnie odcedź go i z powrotem przełóż do garnka.
- Dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz curry i podgrzewaj całość przez 5 minut.
- Na głębokiej patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni i smaż rybę przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw do smaku.
- Przygotowane paluszki rybne podawaj ze szpinakiem.