Mintaj zapiekany w porach - rybna delicja za nieduże pieniądze
2022-05-20
łatwy
30 min
4
Mintaj zapiekany w porach to łatwe do przygotowania danie, które smaczne będzie także gdy użyjemy innej chudej ryby - najlepiej morskiej, ale jeśli dysponujemy rybami słodkowodnymi - także sprawdzą się w tym wydaniu. Dodatek porów sprawia, że danie ma charakter, a śmietanka gwarantuje, że ryba będzie po zapieczeniu soczysta, a nie sucha.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z mintaja
- przyprawa do ryb
- pieprz cytrynowy
- 1 duży por lub 2 mniejsze
- 1-3 marchewki
- 1 kg ziemniaków
- 15 dag sera żółtego typu parmezan
- Sos:
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki słodkiej 22%
- sól morska do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok 15 minut - nie powinny być całkiem miękkie. Kroimy na kawałki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki.
- Filety z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy z każdej strony przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym. Kroimy na mniejsze porcje, by wygodnie było potem nakładać danie.
- Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, na dnie układamy ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę, na warzywach kładziemy rybę, posypujemy porem pokrojonym w półplasterki, tak, aby ryba była w całości nim przykryta. Posypujemy solą.
- Jajka ubijamy ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, i tak przygotowanym sosem zalewamy rybę.
- Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 30 minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?