Mintaj zapiekany w porach - rybna delicja za nieduże pieniądze

Mintaj zapiekany w porach - rybna delicja za nieduże pieniądze
Autor: Shutterstock Mintaj to łatwo dostępna zdrowa ryba - doskonała do zapiekania z warzywami
łatwy
30 min
4

Mintaj zapiekany w porach to łatwe do przygotowania danie, które smaczne będzie także gdy użyjemy innej chudej ryby - najlepiej morskiej, ale jeśli dysponujemy rybami słodkowodnymi - także sprawdzą się w tym wydaniu. Dodatek porów sprawia, że danie ma charakter, a śmietanka gwarantuje, że ryba będzie po zapieczeniu soczysta, a nie sucha.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z mintaja
  • przyprawa do ryb
  • pieprz cytrynowy
  • 1 duży por lub 2 mniejsze
  • 1-3 marchewki
  • 1 kg ziemniaków
  • 15 dag sera żółtego typu parmezan
  • Sos:
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki słodkiej 22%
  • sól morska do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki  obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok 15 minut - nie powinny być całkiem miękkie. Kroimy na kawałki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki.
  • Filety z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy z każdej strony przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym. Kroimy na mniejsze porcje, by wygodnie było potem nakładać danie.
  • Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, na dnie układamy ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę, na warzywach kładziemy rybę, posypujemy porem pokrojonym w półplasterki, tak, aby ryba była w całości nim przykryta. Posypujemy solą.
  • Jajka ubijamy ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, i tak przygotowanym sosem zalewamy rybę.
  • Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 30 minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej