Mintaj pieczony z cytryną i koperkiem - eksplozja smaku!
2021-05-17
łatwy
25 min
4
Dieta niskokaloryczna
Mintaj pieczony z cytryną i koperkiem to niskokaloryczna propozycja dania z ryb. Ryby morskie są bardzo zdrowe, a mrożone filety z mintaja nie są też bardzo drogie. Warto więc jak najczęściej je jadać, zwłaszcza, że ich przygotowanie w proponowany przez nas sposób jest bardzo niekłopotliwe.
SKŁADNIKI
- 50 dag rozmrożonych filetów z mintaja
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mintaja umyj i osusz. Z każdej strony natrzyj sokiem z limonki i dopraw suszonym czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw na 10 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Cytrynę wyszoruj lub sparz wrzątkiem. Pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w krążki.
- Na odpowiedniej wielkości kawałkach folii aluminiowej ułóż na zmianę plasterki plasterki cebuli i cytryny oraz kilka gałązek koperku. Skrop olejem. Ułóż rybę i przykryj ją pozostałymi gałązkami koperku. Zawiń folią aluminiową.
- Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Po tym czasie otwórz pakieciki z folii i zapiekaj ok. 8-10 minut.