Mintaj pieczony z cytryną i koperkiem - eksplozja smaku!

Mintaj pieczony z cytryną i koperkiem -  eksplozja smaku
Autor: Shutterstock Mintaj pieczony z cytryną i koperkiem smakuje wybornie, a jest niskokaloryczny.
łatwy
25 min
4

Dieta niskokaloryczna

Mintaj pieczony z cytryną i koperkiem to niskokaloryczna propozycja dania z ryb. Ryby morskie są bardzo zdrowe, a mrożone filety  z mintaja nie są też bardzo drogie. Warto więc  jak najczęściej je jadać, zwłaszcza, że ich przygotowanie w proponowany przez nas sposób jest  bardzo niekłopotliwe.

SKŁADNIKI

  • 50 dag rozmrożonych filetów z mintaja
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mintaja umyj i osusz. Z każdej strony natrzyj sokiem z limonki i dopraw suszonym czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw na 10 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Cytrynę wyszoruj lub sparz wrzątkiem. Pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w krążki.
  • Na odpowiedniej wielkości kawałkach folii aluminiowej ułóż na zmianę plasterki plasterki cebuli i cytryny oraz kilka gałązek koperku. Skrop olejem. Ułóż rybę i przykryj ją pozostałymi gałązkami koperku. Zawiń folią aluminiową.
  • Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Po tym czasie otwórz pakieciki z folii i zapiekaj ok. 8-10 minut.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej