Mintaj pieczony z cytryną i koperkiem - eksplozja smaku!

2021-04-15
Anna Śmiałek
Mintaj pieczony z cytryną i koperkiem -  eksplozja smaku
Autor: Shutterstock Mintaj pieczony z cytryną i koperkiem smakuje wybornie, a jest niskokaloryczny.
łatwy
25 min
4

Dieta niskokaloryczna

Mintaj pieczony z cytryną i koperkiem to niskokaloryczna propozycja dania z ryb. Ryby morskie są bardzo zdrowe, a mrożone filety  z mintaja nie są też bardzo drogie. Warto więc  jak najczęściej je jadać, zwłaszcza, że ich przygotowanie w proponowany przez nas sposób jest  bardzo niekłopotliwe.

Składniki

50 dag rozmrożonych filetów z mintaja

1 cebula

1 cytryna

1 pęczek koperku

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki suszonego czosnku

sól

świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mintaja umyj i osusz. Z każdej strony natrzyj sokiem z limonki i dopraw suszonym czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw na 10 minut.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Cytrynę wyszoruj lub sparz wrzątkiem. Pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w krążki.

Na odpowiedniej wielkości kawałkach folii aluminiowej ułóż na zmianę plasterki plasterki cebuli i cytryny oraz kilka gałązek koperku. Skrop olejem. Ułóż rybę i przykryj ją pozostałymi gałązkami koperku. Zawiń folią aluminiową.

Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Po tym czasie otwórz pakieciki z folii i zapiekaj ok. 8-10 minut.

Anna Śmiałek