Makaron z ośmiorniczkami baby, sosem pomidorowym i serem feta
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Ośmiorniczki baby mają zapewne tylu samo zwolenników, co przeciwników. Warto je jednak jeść, bo są źródłem cennych witamin (A, E, B1, B2, B6, B12) i mikroelementów takich jak: jod, selen czy wapń. Oprócz tego dostarczają organizmowi dobrze przyswajalnego białka. Co więcej, ośmiorniczki baby nie zawierają cholesterolu, są lekkostrawne i mają mało kalorii!
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu
- 250 g ośmiornic baby
- 100 g sera feta
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka kaparów
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- 2 papryczki chili
- 2 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początek przygotuj marynatę. To ważne, bo musi zostać na 12 godzin w lodówce. Zmieszaj sok z 2 cytryn z posiekanymi papryczkami chili, oliwą z oliwek oraz czosnkiem. Do marynaty dodaj ośmiorniczki. Marynatę postaw pod przykryciem w lodówce.
- Po 12 godzinach ugotuj makaron al dente. Obierz pomidory i pozbądź się nasion. Pokrój pomidory w kostkę, cebulę w plastry, czosnek posiekaj i wszystko razem podsmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy.
- Następnie zajmij się ośmiorniczkami - odetnij ramiona, a worki poprzecinaj na 4 części. Ośmiorniczki dodaj do pomidorów, zalej wodą i zagotuj. Całość duś 30 minut, przypraw solą i pieprzem.
- Teraz możesz wszystko połączyć z makaronem, dodając pokrojony w kostkę ser feta. Udekoruj listkami bazylii.