Makaron z ośmiorniczkami baby, sosem pomidorowym i serem feta

Makaron z ośmiorniczkami baby, sosem pomidorowym i serem feta
Autor: Shutterstock Makaron z ośmiorniczkami baby, sosem pomidorowym i serem feta to smaczne i oryginalne danie.
łatwy
40 min
4

Ośmiorniczki baby mają zapewne tylu samo zwolenników, co przeciwników. Warto je jednak jeść, bo są źródłem cennych witamin (A, E, B1, B2, B6, B12) i mikroelementów takich jak: jod, selen czy wapń. Oprócz tego dostarczają organizmowi dobrze przyswajalnego białka. Co więcej, ośmiorniczki baby nie zawierają cholesterolu, są lekkostrawne i mają mało kalorii!

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu
  • 250 g ośmiornic baby
  • 100 g sera feta
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kaparów
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • 2 papryczki chili
  • 2 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początek przygotuj marynatę. To ważne, bo musi zostać na 12 godzin w lodówce. Zmieszaj sok z 2 cytryn z posiekanymi papryczkami chili, oliwą z oliwek oraz czosnkiem. Do marynaty dodaj ośmiorniczki. Marynatę postaw pod przykryciem w lodówce.
  • Po 12 godzinach ugotuj makaron al dente. Obierz pomidory i pozbądź się nasion. Pokrój pomidory w kostkę, cebulę w plastry, czosnek posiekaj i wszystko razem podsmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Następnie zajmij się ośmiorniczkami - odetnij ramiona, a worki poprzecinaj na 4 części. Ośmiorniczki dodaj do pomidorów, zalej wodą i zagotuj. Całość duś 30 minut, przypraw solą i pieprzem.
  • Teraz możesz wszystko połączyć z makaronem, dodając pokrojony w kostkę ser feta. Udekoruj listkami bazylii.