Makaron z krewetkami i brokułami: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Do potraw, które mają rozgrzać zmysły, warto dodawać krewetki i inne owoce morza, imbir, przyprawy – wszystkie one to afrodyzjaki. Sprawdź, jak przygotować lekkie, zdrowe danie obiadowe, czyli makaron z krewetkami i brokułami. To doskonały pomysł np. na walentynki!
SKŁADNIKI
- 35 dag makaronu (najlepiej wybrać rurki)
- 25 dag brokułów
- 2 łyżki oleju z pestek winogron (ale może też być olej rzepakowy lub oliwa z oliwek)
- czerwona papryka
- 4 cebulki dymki
- łyżka posiekanej bazylii
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
- 35 dag krewetek
- skórka starta z połowy cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka świeżo utartego imbiru
- 10 dag śmietanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, następnie wyłóż na sito, przelej zimną wodą i osącz.
- Brokuły i dymkę opłucz, osusz na papierowym ręczniku. Dodaj bazylię, oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć brokuły, dymkę i bazylię, podsmażaj wszystko około 5 minut.
- Dodaj krewetki, sok i skórkę z cytryny, paprykę oraz świeżo utarty imbir.
- Gotuj całość około 10 minut. Na koniec polej śmietanką
- Na talerze wyłóż makaron. Na górę połóż usmażone krewetki w warzywach i sosie.