Łosoś z jarzynami na sposób orientalny: danie z grilla

Dagmara Kijanowska
losos-z-jarzynami-na-sposob-orientalny-danie-z-grilla.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Łosoś to ryba, która dobrze smakuje w różnych zestawieniach
łatwy
35 min
4

Tym razem proponujemy łososia w stylu orientalnym przygotowanego na grillu. Warto bowiem od czasu do czasu wzbogacić nasze menu grillowe o ryby. Łosoś udaje się zawsze, a przygotowanie dań z niego nie wymaga wiele zachodu.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z łososia,
  • 400 g mieszanych warzyw pokrojonych w słupki (marchew, pietruszka, por, pędy bambusa),
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek startego imbiru,
  • 4 cebule dymki,
  • olej słonecznikowy do smażenia warzyw,
  • 2 łyżki ziaren sezamu,
  • kiełki soi,
  • słodki sos chilli i sos sojowy do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytego, osuszonego i posolonego łososia pieczemy na grillu.
  • W tym czasie na rozgrzanym oleju smażymy przez 2-3 min przygotowane wcześniej jarzyny, dodając posiekaną cebulę dymkę, starty imbir i posiekany czosnek.
  • Na talerzu układamy jarzyny, na nich upieczoną rybę.
  • Całość posypujemy sezamem i kiełkami soi, polewając po wierzchu sosem sojowym i chilli według smaku.
Dagmara Kijanowska