Łosoś w cieście francuskim z jajkiem i ziołami - przepis na wyśmienite i bardzo proste danie rybne

Łosoś w cieście francuskim - przepis na wyśmienite i bardzo proste danie rybne
Autor: Shutterstock Łosoś w cieście francuskim to dekoracyjne i smaczne danie.
łatwy
40 min
4

Uwielbiam ciasto francuskie za to, że zawsze mogę je mieć pod ręką, łososia za szybką obróbkę i smak, a jajka za całą masę substancji odżywczych, którymi nas obdarowują. Gdy dodamy do tego porcję aromatycznych ziół powstanie danie idealne: szybkie, zdrowe i pyszne. Taki właśnie jest łosoś z jajkiem i ziołami zapiekany w cieście francuskim.

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z łososia świeżego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ulubione świeże zioła: natka, koperek, oregano, bazylia
  • sól, biały pieprz
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia pokroić na nieduże kawałki - takie na 1-2 kęsy. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
  • Z ciasta wykroić 4 spore prostokąty i wyłożyć nimi żaroodporne kokilki, tak aby część ciasta wystawała sporo ponad brzegi miseczki.
  • Do środka włożyć kawałki łososia i zostawić nieco wolnego miejsca na jajko.
  • Miseczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 minut. Gdy ciasto się podpiecze wbić do niego po 1 jaku.
  • Wstawić do piekarnika jeszcze na 7-8 minut, aby jajka się ścięły. Wyjąć posypać ziołami i podawać.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej