Łosoś w cieście francuskim z jajkiem i ziołami - przepis na wyśmienite i bardzo proste danie rybne
2021-10-21
łatwy
40 min
4
Uwielbiam ciasto francuskie za to, że zawsze mogę je mieć pod ręką, łososia za szybką obróbkę i smak, a jajka za całą masę substancji odżywczych, którymi nas obdarowują. Gdy dodamy do tego porcję aromatycznych ziół powstanie danie idealne: szybkie, zdrowe i pyszne. Taki właśnie jest łosoś z jajkiem i ziołami zapiekany w cieście francuskim.
SKŁADNIKI
- 600 g filetu z łososia świeżego
- 4 jajka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ulubione świeże zioła: natka, koperek, oregano, bazylia
- sól, biały pieprz
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia pokroić na nieduże kawałki - takie na 1-2 kęsy. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
- Z ciasta wykroić 4 spore prostokąty i wyłożyć nimi żaroodporne kokilki, tak aby część ciasta wystawała sporo ponad brzegi miseczki.
- Do środka włożyć kawałki łososia i zostawić nieco wolnego miejsca na jajko.
- Miseczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 minut. Gdy ciasto się podpiecze wbić do niego po 1 jaku.
- Wstawić do piekarnika jeszcze na 7-8 minut, aby jajka się ścięły. Wyjąć posypać ziołami i podawać.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?