Krewetki grillowane na ostro - prosty przepis

prosty_przepis_krewetki_grillowane_na.jpg
Autor: photos.com Łatwo je zrobić, smakują każdemu, kto lubi owoce morza, nie tuczą i zawierają wiele cennych składników - to grillowane krewetki. Zrób je - latem na grillu, zimą - w piekarniku.
łatwy
20 min
4

Krewetki są dobrym źródłem białka, mają bardzo niską zawartość tłuszczu i kalorii. Zawierają za to wiele cennych witamin z grupy B, oraz niezwykle cenny selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor. Sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • Kilogram obgotowanych na parze krewetek (można takie kupić w sklepie)
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki zmielonego chilli lub pieprzu cayenne
  • 4 łyżeczki czerwonej mielonej papryki
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połączyć ze sobą wszystkie przyprawy i oliwę, tworząc z nich gęsty sos. Wylać go na krewetki. Całość lekko wymieszać w misce.
  • Odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Potem krewetki nadziać na patyki do szaszłyków i grillować w nagrzanym piekarniku lub na grillu kilka minut.