Krewetki grillowane na ostro - prosty przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Krewetki są dobrym źródłem białka, mają bardzo niską zawartość tłuszczu i kalorii. Zawierają za to wiele cennych witamin z grupy B, oraz niezwykle cenny selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor. Sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- Kilogram obgotowanych na parze krewetek (można takie kupić w sklepie)
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki zmielonego chilli lub pieprzu cayenne
- 4 łyżeczki czerwonej mielonej papryki
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połączyć ze sobą wszystkie przyprawy i oliwę, tworząc z nich gęsty sos. Wylać go na krewetki. Całość lekko wymieszać w misce.
- Odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Potem krewetki nadziać na patyki do szaszłyków i grillować w nagrzanym piekarniku lub na grillu kilka minut.