Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Smak tego zapiekanego karpia podkreśla śmietana dodana pod koniec pieczenia. Karp w śmietanie to danie nie tylko na wigilię, rybę można przyrządzić na przykład na niedzielny obiad. Podajemy przepis na delikatnego karpia zapiekanego w śmietanie.
Zobacz także Przepis na karpia zapiekanego z pieczarkami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 filety z karpia
- dwie garści grzybów (świeże pieczarki lub mrożone kurki albo rydze)
- dwie średnie cebule
- czubata łyżka masła
- pół szklanki oliwy z oliwek
- szklanka 30% kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- pół szklanki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, potem myjemy, osuszamy, ponownie skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jeśli używamy pieczarki, to obieramy je i kroimy na połówki, jeśli zaś mrożone kurki lub rydze, to dodajemy je w całości.
- Na oliwie podsmażamy cebule, aż się lekko zeszklą, następnie dodajemy grzyby i smażymy kilka minut do całkowitego odparowania soku. Wtedy dodajemy masło i smażymy jeszcze 2–3 minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich wspaniały smak i aromat.
- Z karpia usuwamy sok z cytryny, po czym solimy go, posypujemy delikatnie pieprzem i smażymy 3 minuty na silnie rozgrzanej oliwie.
- W żaroodpornym naczyniu układamy filety, na nie kładziemy grzyby z cebulą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach, kiedy ryba w środku jest już prawie doskonała, a grzyby lekko przypieczone z wierzchu, na potrawę wylewamy śmietanę i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika karpia posypujemy pietruszką.