Karp wigilijny w słodkim sosie korzennym

2021-03-31
karp w słodkim sosie
Autor: thinkstockphotos.com Wigilijnego karpia można podać również na słodko, np. z szarym sosem na bazie wina, miodu, migdałów i piernika
łatwy
50 min
4

Przepis na karpia wigilijnego po staropolsku w słodkim sosie z rodzynkami, piernikiem i miodem, z dodatkiem korzennych przypraw. Sprawdź, jak smakuje karp w szarym sosie przyrządzanym według starej receptury naszych babć. Może karp na słodko od tych świąt stanie się na dobre ulubionym daniem rybnym twojej rodziny?

Polecamy również inne przepisy na świąteczne karpie: Filety z karpia w galarecie  oraz Karp zapiekany z pieczarkami

Sprawdź również >>> Karp po żydowsku w galarecie

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia
  • 2, 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1/2 szklanki miodu naturalnego
  • 1 łyżka utartego piernika
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka drobno krojonych migdałów
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • sól, liść laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sprawionego karpia, opłukać, posolić i pokroić w dzwonka.
  • Ugotować wywar z oczyszczonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 1 goździka.
  • Ugotowane warzywa odcedzić, a do czystego wywaru włożyć karpia. Wody powinno być tyle, by przykryła rybę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, uważać aby ryby nie rozgotować. 
  • Przygotowanie sosu: w rondlu podgrzać 1/2 szklanki miodu, dodać utarty piernik i szklankę wywaru z ryby. Następnie goździk, cynamon, startą skórkę z 1/2 cytryny. Odcedzić. Dodać rodzynki i migdały, posolić do smaku.
  • Gorącego karpia ułożyć na półmisku i polać sosem.
Redakcja
więcej