Jesiotr z duszoną kapustą kiszoną: przepis

2021-03-29
Jesiotr z duszoną kapustą kiszoną: przepis
Autor: Shutterstock Jesiotr  z kiszoną kapustą to  oryginalne danie rybne idealne na świąteczny stół
łatwy
30 min
4

Jesiotr królował kiedyś na pańskich stołach. Ze względu na swój niezwykły smak uważany była za królewską rybę. Mowa oczywiście o jesiotrze bałtyckim, który był imponującą rybą osiągającą rozmiar ponad 2 m długości i ponad 130 kg wagi. Niestety jesiotr bałtycki został skutecznie przetrzebiony już na początku XX wieku. Dzisiaj w Polsce hoduje się jesiotra kaspijskiego, mniejszego, lecz równie smacznego kuzyna. Warto przywrócić go naszej pamięci smakowej. 

SKŁADNIKI

  • 800 g jesiotra
  • 700 g kiszonej kapusty
  • cebula
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę płuczemy, osuszamy, usuwamy skórę. Dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu.
  • Rybę solimy, układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym połową masła i pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.
  • Kapustę parzymy, dość grubo siekamy. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle, dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem 40-45 minut. Wlewamy śmietanę, mieszamy, podgrzewamy. 
  • W żaroodpornym półmisku układamy połowę kapusty, na niej rybę, przykrywamy pozostałą kapustą, posypujemy parmezanem i grudkami masła, pieczemy w nagrzanym piekarniku. 
Redakcja
więcej