Jak zrobić rybę po grecku? Sprawdzony przepis!
2021-03-29
średni
40 min
4
Ryba po grecku to - wbrew nazwie - typowo polski przysmak, który pojawia się na stole zwłaszcza podczas świąt. Jak zrobić rybę po grecku? Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku.
SKŁADNIKI
- świeże filety rybne (ok. 800 g - 1 kg)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 cebule
- mały seler
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- 1/2 szklanki wody
- cukier, sól
- olej lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początek zajmujemy się warzywami: marchwią, pietruszką i selerem, które obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w półtalarki.
- Rozgrzewamy 3 łyżki oleju, podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler). Następnie lekko je solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. Dusimy chwilę, po czym podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę - lekko ją solimy. Usmażone kawałki odkładamy na talerz (najlepiej z ręcznikiem papierowym), by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Po usmażeniu filetów smażymy cebulę na lekko złoty kolor.
- Podsmażoną cebulę oraz warzywa z patelni przekładamy do garnka. Dodajemy listek laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, podlewamy znów 1/4 szklanki wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.
- Dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli warzywa wydają się za suche, podlewamy odrobiną wody.
- Gdy warzywa będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę warzywa i rybę. Na samym wierzchu powinny być warzywa.
- Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy dużymi gałązkami natki. Ryba po grecku najlepiej smakuje po dwóch dniach.