Jak zrobić rybę po grecku? Sprawdzony przepis!
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Ryba po grecku to - wbrew nazwie - typowo polski przysmak, który pojawia się na stole zwłaszcza podczas świąt. Jak zrobić rybę po grecku? Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku.
SKŁADNIKI
- świeże filety rybne (ok. 800 g - 1 kg)
 - 4 marchewki
 - 2 pietruszki
 - 4 cebule
 - mały seler
 - słoiczek koncentratu pomidorowego
 - 2 ziarenka ziela angielskiego
 - 1 liść laurowy
 - kilka ziaren pieprzu
 - 1/2 szklanki wody
 - cukier, sól
 - olej lub oliwa do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początek zajmujemy się warzywami: marchwią, pietruszką i selerem, które obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w półtalarki.
 - Rozgrzewamy 3 łyżki oleju, podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler). Następnie lekko je solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. Dusimy chwilę, po czym podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy.
 - Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę - lekko ją solimy. Usmażone kawałki odkładamy na talerz (najlepiej z ręcznikiem papierowym), by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
 - Po usmażeniu filetów smażymy cebulę na lekko złoty kolor.
 - Podsmażoną cebulę oraz warzywa z patelni przekładamy do garnka. Dodajemy listek laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, podlewamy znów 1/4 szklanki wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.
 - Dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli warzywa wydają się za suche, podlewamy odrobiną wody.
 - Gdy warzywa będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę warzywa i rybę. Na samym wierzchu powinny być warzywa.
 - Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy dużymi gałązkami natki. Ryba po grecku najlepiej smakuje po dwóch dniach.