Jak gotować krewetki z głowami i zrobić sos do krewetek: porady Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji

2021-11-23
Jak gotować krewetki z głowami i zrobić sos do krewetek: porady Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji
Autor: thinkstockphotos.com Krewetki sprzedawane są surowe - jak je ugotować? Sprawdź przepis Magdy Gessler!
łatwy
25 min
4

Jak gotować całe krewetki z głowami w skórce, aby były soczyste i chrupiące - idealne do sałatek i dań? I jak zrobić sos do krewetek? Skorzystajmy z rad Magdy Gessler, które pojawiły się podczas kuchennej rewolucji w restauracji Stary Kredens w Sanoku. 

SKŁADNIKI

  • krewetki całe z głowami,
  • pęczek koperku,
  • cukier
  • sól
  • woda
  • lód
  • Sos:
  • oliwa,
  • sok z cytryny,
  • ketchup,
  • ocet,
  • miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj wodę z cukrem i solą, wrzuć do niej pęczek koperku.
  • Do wrzącej wody wrzucaj krewetki - powoli, aby zbytnio nie ochłodzić wody, bo wtedy krewetki będą zbyt długo w gorącej wodzie, co spowoduje, że przestana być jędrne i chrupkie i staną się , jak mówi Magda Gessler, "zbyt rozmemłane".
  • Po wypłynięciu krewetek - gotujemy je 4 minuty i ani chwili dłużej!- zanurzamy je w wodzie z dużą ilością lodu. Po chwili odcedzamy.
  • Sos: składniki mieszamy, zanurzamy w nim na chwilę krewetkę i gotowe!
  • Tak ugotowane krewetki, jak uważa Magda Gessler zachowają swój smak i nie będą pachnieć mrożona rybą - idealne do sałatek i innych dań! Smacznego!