Jak gotować krewetki z głowami i zrobić sos do krewetek: porady Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji
2021-11-23
łatwy
25 min
4
Jak gotować całe krewetki z głowami w skórce, aby były soczyste i chrupiące - idealne do sałatek i dań? I jak zrobić sos do krewetek? Skorzystajmy z rad Magdy Gessler, które pojawiły się podczas kuchennej rewolucji w restauracji Stary Kredens w Sanoku.
SKŁADNIKI
- krewetki całe z głowami,
- pęczek koperku,
- cukier
- sól
- woda
- lód
- Sos:
- oliwa,
- sok z cytryny,
- ketchup,
- ocet,
- miód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj wodę z cukrem i solą, wrzuć do niej pęczek koperku.
- Do wrzącej wody wrzucaj krewetki - powoli, aby zbytnio nie ochłodzić wody, bo wtedy krewetki będą zbyt długo w gorącej wodzie, co spowoduje, że przestana być jędrne i chrupkie i staną się , jak mówi Magda Gessler, "zbyt rozmemłane".
- Po wypłynięciu krewetek - gotujemy je 4 minuty i ani chwili dłużej!- zanurzamy je w wodzie z dużą ilością lodu. Po chwili odcedzamy.
- Sos: składniki mieszamy, zanurzamy w nim na chwilę krewetkę i gotowe!
- Tak ugotowane krewetki, jak uważa Magda Gessler zachowają swój smak i nie będą pachnieć mrożona rybą - idealne do sałatek i innych dań! Smacznego!