Gulasz skandynawski z dorsza
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Wypróbuj przepis na gulasz rybny z dorsza. Gęsty, kremowy gulasz skandynawski z dorsza możesz podać jako sos do ryżu lub ziemniaków, zamieniając pospolite danie w prawdziwą ucztę. Zamiast więc tradycyjnie smażyć filety z dorsza, przyrządź z niech wyśmienity skandynawski gulasz rybny. Oto przepis.
SKŁADNIKI
- 80 dag filetów z dorsza
- 4 łyżki masła
- 3 cebule
- 1 marchewka
- 2 pomidory lub garść pomidorków cherry
- 150 g mrożonego groszku
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki mąki
- słodka mielona papryka, cukier, sól do smaku
- cytryna do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety nacieramy solą, kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Na patelni topimy łyżkę sklarowanego masła. Oprószone mąką filety smażymy na złoto z obu stron. Przekładamy na talerz, a po przestudzeniu kroimy w kostkę.
- W rondlu topimy pozostałe masło i rumienimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i smażymy chwilę. Następnie dodajemy pomidory pokrojone na ósemki, a pomidorki cherry przekrojone na pół. Oprószamy mąką i papryką i chwilę smażymy.
- Zalewamy wrzątkiem (ok. 1/2 szklanki), a następnie dodajemy śmietaną zmieszaną z mąką. Zagotowujemy i mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy usmażone filet oraz mrożony groszek, wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut. Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz cząstką cytryny. Danie można posypać posiekaną natką pietruszki.