Gulasz skandynawski z dorsza

2021-03-29
gulasz rybny z dorsza
Autor: AdobeStock Gulasz z dorsza to smaczne danie obiadowe lub świetna kolacja na ciepło.
łatwy
25 min
4

Wypróbuj przepis na gulasz rybny z dorsza. Gęsty, kremowy gulasz skandynawski z dorsza możesz podać jako sos do ryżu lub ziemniaków, zamieniając pospolite danie w prawdziwą ucztę. Zamiast więc tradycyjnie smażyć filety z dorsza, przyrządź z niech wyśmienity skandynawski gulasz rybny. Oto przepis. 

SKŁADNIKI

  • 80 dag filetów z dorsza
  • 4 łyżki masła
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 pomidory lub garść pomidorków cherry
  • 150 g mrożonego groszku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • słodka mielona papryka, cukier, sól do smaku
  • cytryna do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety nacieramy solą, kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Na patelni topimy łyżkę sklarowanego masła. Oprószone mąką filety smażymy na złoto z obu stron. Przekładamy na talerz, a po przestudzeniu kroimy w kostkę.
  • W rondlu topimy pozostałe masło i rumienimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i smażymy chwilę. Następnie dodajemy pomidory pokrojone na ósemki, a pomidorki cherry przekrojone na pół. Oprószamy mąką i papryką i chwilę smażymy.
  • Zalewamy wrzątkiem (ok. 1/2 szklanki), a następnie dodajemy śmietaną zmieszaną z mąką. Zagotowujemy i mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Dodajemy usmażone filet oraz mrożony groszek, wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut. Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz cząstką cytryny. Danie można posypać posiekaną natką pietruszki.