Gulasz rybny z groszkiem - świetny sposób na rybę!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Gulasz rybny z groszkiem to sposób na rybę dla tych, którzy nie lubią ryb smażonych. Co prawda rybę do tej potrawy także obsmażamy, ale w połączeniu z sosem jej smak staje się delikatniejszy i mniej rybny. Po prostu pycha!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 75 dag filetów z ryb morskich
- 5 dag mąki
- 10 dag cebuli
- 5 dag koncentratu pomidorowego
- 15 dag zielonego groszku
- łyżeczka słodkiej pparyki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Kroimy w grubą kostkę, obtaczamy w połowie mąki.
- Smażymy na oleju i pozostawiamy w cieple.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, oprószamy mąką i dodajemy koncentrat.
- Wlewamy bulin, dodajemy groszek i gotujemy do miękkości.
- Wkładamy rybę, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut na bardzo małym ogniu. Podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody.