Filet z łososia na ryżu z sosem śródziemnomorskim [SZYBKI OBIAD]
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Masz ochotę na danie z łososia, ale nie masz pomysłu na to, jak je przygotować? Mamy dla ciebie przepis na obiad z łososiem w roli głównej. Wystarczy naprawdę niewiele składników, żeby delektować się pysznie przygotowaną rybą.
SKŁADNIKI
- 150 g mrożonego filetu z łososia
- połowa szklanki ryżu - mieszanka ryżu białego i dzikiego ryżu
- cztery łyżki śmietany 30-proc.
- 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- szczypiorek
- koperek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia należy zamarynować w soli. Następnie wstawić do rozgrzanego do temperatury 165 st. C piekarnika. Pamiętaj, żeby łososia przed włożeniem do piekarnika umieścić na pergaminie.
- Do gotującej się wody należy wsypać pół szklanki mieszanki ryżu. Nie zapomnij o posoleniu wody. Ryż niech się gotuje na małym ogniu pod przykryciem około 10-12 minut.
- W rondelku rozgrzej masło klarowane. Następnie podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do tego cztery łyżki śmietany. Całość gotuj około dwóch minut, aż do momentu kiedy sos zgęstnieje, a cebula zmięknie.
- Do sosu dodaj szczypiorek i koperek. Pamiętaj o tym, żeby wcześniej drobno je posiekać. Sos jeszcze przez chwilę gotuj, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Łososia polej sosem i podawaj z ryżem.
- I to wszystko, teraz nie pozostaje nic więcej, jak tylko delektować się pysznym daniem obiadowym.