Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza to wykwintne, ale przede wszystkim zdrowe danie. Ryby i owoce morza pełne są niezbędnych dla organizmu człowieka witamin i soli mineralnych. Zawarte w nich kwasy omega-3 skutecznie chronią przed chorobami serca, a mikro- i makroelementy jak selen, fluor i jod chronią m.in. przed wpływem wolnych rodników oraz utrzymują układ kostny i enzymatyczny w prawidłowej formie. Wypróbuj nasz przepis na duże muszle nadziewane sosem z owoców morza.
SKŁADNIKI
- 700 ml przecieru pomidorowego
- 300 g makaronu duże muszle
- 300 g filetów z dorsza
- 300 g krewetek tygrysich
- bakłażan
- pół białej cebuli
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- łyżka oliwy z oliwek Extra Vergine
- łyżka oleju ryżowego do podsmażenia
- pietruszka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać pokrojonego drobno bakłażana i dusić na małym ogniu 5 minut.
- Dodać wino, przecier i gotować ok 10 minut.
- Następnie dodać pokrojone w kostkę krewetki i dorsza, doprawić solą i pieprzem, gotować przez 3 minuty.
- Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i dodać do niego łyżkę oliwy Extra Vergine.
- Wewnątrz każdej muszli umieścić przyrządzony farsz.
- Tak przygotowane danie piec w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 150 stopni przez 5 minut. Przed podaniem danie udekorować można natką pietruszki.