Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza

materiały prasowe Index Food
Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza
Autor: materiały prasowe Index Food Duże muszle makaronowe można nadziewać - nie tylko doskonale smakują, ale też bardzo efektownie się prezentują.
łatwy
30 min
4

Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza to wykwintne, ale przede wszystkim zdrowe danie. Ryby i owoce morza pełne są niezbędnych dla organizmu człowieka witamin i soli mineralnych. Zawarte w nich kwasy omega-3 skutecznie chronią przed chorobami serca, a mikro- i makroelementy jak selen, fluor i jod chronią m.in. przed wpływem wolnych rodników oraz utrzymują układ kostny i enzymatyczny w prawidłowej formie. Wypróbuj nasz przepis na duże muszle nadziewane sosem z owoców morza.

SKŁADNIKI

  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 300 g makaronu duże muszle
  • 300 g filetów z dorsza
  • 300 g krewetek tygrysich
  • bakłażan
  • pół białej cebuli
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • łyżka oliwy z oliwek Extra Vergine
  • łyżka oleju ryżowego do podsmażenia
  • pietruszka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać pokrojonego drobno bakłażana i dusić na małym ogniu 5 minut.
  • Dodać wino, przecier i gotować ok 10 minut.
  • Następnie dodać pokrojone w kostkę krewetki i dorsza, doprawić solą i pieprzem, gotować przez 3 minuty.  
  • Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i dodać do niego łyżkę oliwy Extra Vergine.
  • Wewnątrz każdej muszli umieścić przyrządzony farsz.
  • Tak przygotowane danie piec w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 150 stopni przez 5 minut. Przed podaniem danie udekorować można natką pietruszki.
materiały prasowe Index Food