Dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, z pieczonymi batatami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pełen obiad z piekarnika: dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, podlany piwem i podany z pieczonymi batatami. Z braku batatów można użyć zwykłych ziemniaków, ale warto spróbować słodkich ziemniaków, gdyż połączenie wszystkich tych smaków jest idealne.
Przepis pochodzi z polsko-francuskiej książki kucharskiej: "Z miłości do smaku" wydanej z inicjatywy Carrefour, Orbis i Instytutu Francuskiego w Polsce.
Przeczytaj o książce: „Z miłości do smaku” - piękna i niezwykle inspirująca polsko-francuska książka kucharska
SKŁADNIKI
- ok. 1,5 kg dorsza (tusza)
- 1 pęczek szałwii
- 300 g pięknego wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
- 3 łyżki masła
- 1/2 butelki jasnego piwa chmielowego dobrej jakości do podlania
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sznurek do pieczenia
- sól, pieprz
- PIECZONE BATATY:
- 3 bataty
- olej słonecznikowy
- sól
- grubo mielony czarny pieprz
- rozmaryn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzej piekarnik do 240
o C. - Bataty umyj, obierz, osusz. Pokrój na ładne, podłużne cząstki. Dokładnie natrzyj olejem, dopraw solą i pieprzem, posyp igiełkami rozmarynu. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 min. Odstaw w ciepłe miejsce lub podgrzej jeszcze raz razem z rybą.
- Z połowy listków szałwii przygotuj pesto: posiekane listki utrzyj w moździerzu na dosyć gładką masę z sokiem z cytryny, oliwą i odrobiną soli.
- Rybę umyj, dokładnie osusz i posyp pieprzem. Jeśli boczek jest bardzo słony, ryby nie trzeba już solić. Do środka dorsza włóż pesto z szałwii i obłóż rybę dokładnie plasterkami boczku tak, aby cała (bez ogona) była zakryta. Pomiędzy plasterki boczku włóż pozostałe listki szałwii. Obwiąż całość sznurkiem do pieczenia, tak, żeby boczek i szałwia dokładnie przylegały do ryby przez cały czas pieczenia. Na wierzch wzdłuż całej ryby połóż po kawałeczku masła.
- Przełóż wszystko do do podłużnej brytfanny lub naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180
o C. Kiedy naczynie się podgrzeje, a masło i boczek zaczną się topić, polej wszystko piwem (zimne piwo lej do naczynia a nie na rybę). - Piecz dorsza nie dłużej niż 45 min., podlewając go jeszcze kilkakrotnie sosem z pieczenia.