Dorsz z imbirem: przepis na dorsza z egzotyczną nutą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dorsz z imbirem to tradycyjne danie z egzotycznym akcentem. Mięso z dorsza jest znakomitym źródłem witaminy B6, której brak może objawiać się np. migrenami. Sprawdź, jak przygotować dorsza z imbirem - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 80 dag filetów z dorsza
- 5 dag świeżego imbiru
- 6 ząbków czosnku
- cebula
- 2 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki soku cytrynowego
- olej
- sól
- kilka listków kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety nacieramy solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę, aż do zrumienienia. Wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym.
- Na patelni zostawiamy tylko 2-3 łyżki oleju i najpierw smażymy starty na wiórki imbir, a następnie ząbki czosnku.
- Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści.
- Odstawiamy sos, a na drugiej patelni obsmażamy na rumiano posiekaną cebulę.
- Do sosu czosnkowo-imbirowego wkładamy kawałki ryby i trzymamy na małym ogniu około minuty.
- Przekładamy na ogrzane talerze. Dekorujemy usmażoną cebulą i listkami kolendry.