Dorsz z bakłażanami: pomysł na obiad
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Proponujemy prosty przepis na rybne danie jednogarnkowe: dorsz z bakłażanami. Ciekawe połączenie smaków stanowi świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
- 4 filety z dorsza (60 dag)
- 2 cebule
- 2 bakłażany
- 10 dag zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka imbiru
- pokruszony listek laurowy
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę opłucz, osusz, pokrój w kostkę, oprósz solą i połową imbiru, odstaw na godzinę. Następnie obsmaż na oleju, wyjmij i trzymaj w cieple.
- Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Bakłażany umyj, pokrój w cienkie plastry, posól i odstaw na 15 minut. Następnie opłucz, osusz i obsmaż na oleju.
- Bakłażany odsuń na bok, oprósz cukrem, pozostałym imbirem, papryką i liściem laurowym, na patelni zeszklij cebulę i czosnek.
- Wlej pół szklanki wody i duś jeszcze 5 minut. Włóż rybę i groszek, duś 15 minut.
- Posyp natką pietruszki. Podawaj z ziemniaczanym purée albo ryżem brązowym.