Dorsz w sosie selerowym - sprytny sposób na aromatyczną rybę

2021-03-29
Dorsz w sosie selerowym - sprytny sposób na aromatyczną rybę
Autor: Shutterstock Dorsz w sosie selerowym to bardzo smaczne i lekkie danie.
łatwy
30 min
4

Znudziła ci się ryba smażona w panierce? Więc uduś ją w sosie. Delikatny dorsz uduszony z warzywami nabiera niecodziennego aromatu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

SKŁADNIKI

  • 600 g filetów z dorsza
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 puszki pomidorów siekanych
  • 150 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 2 łyżki kaparów
  • estragon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szalotkę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojony w plasterki seler i dusić 2 min, a następnie dodać pomidory i bulion.
  • Sos zagotować i dusić na małym ogniu jeszcze 5-10 min. Do sosu włożyć pokrojoną na niewielkie kawałki rybę i dusić ok 15 min.
  • Gdy ryba będzie miękka dodać kapary i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Podawać z purée ziemniaczanym.