Dorsz w sosie selerowym - sprytny sposób na aromatyczną rybę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Znudziła ci się ryba smażona w panierce? Więc uduś ją w sosie. Delikatny dorsz uduszony z warzywami nabiera niecodziennego aromatu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g filetów z dorsza
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 puszki pomidorów siekanych
- 150 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- 2 łyżki kaparów
- estragon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szalotkę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojony w plasterki seler i dusić 2 min, a następnie dodać pomidory i bulion.
- Sos zagotować i dusić na małym ogniu jeszcze 5-10 min. Do sosu włożyć pokrojoną na niewielkie kawałki rybę i dusić ok 15 min.
- Gdy ryba będzie miękka dodać kapary i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Podawać z purée ziemniaczanym.