Dorsz w liściach bananowca

2021-03-29
Dorsz w liściach bananowca
Autor: Shutterstock Dorsz w liściach bananowca to potrawa wzorowana na  kuchni azjatyckiej.
łatwy
60 min
4

Dorsz w liściach bananowca to potrawa wzorowana na  kuchni azjatyckiej, w której liści bananowca używa się do owijania potraw podczas duszenia, gotowania i grillowania. Przed użyciem należy je zanurzyć we wrzącej wodzie lub opalić. Nadają potrawie specyficzny posmak. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet, przeważnie w postaci mrożonej.

Więcej przepisów znajdziesz w książce "Zapraszamy na grill"

SKŁADNIKI

  • 2 filety z dorsza lub innej białej ryby (po 200 g każdy)
  • 2 liście bananowca
  • 2 liście limonki  posiekana dymka  imbir pokrojony w słupki
  • Marynata:
  • łyżka cukru palmowego 
  • posiekana papryczka chili 
  • skórka otarta z limonki 3
  • łyżki mleka kokosowego 
  • gruboziarnista sól morska 
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marynata: składniki połączyć, zmiksować i natrzeć rybę. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
  • Liście bananowca opalić lub zanurzyć we wrzącej wodzie. Dzięki temu będą elastyczne i nie połamią się przy zawijaniu.
  • Na środku każdego układać: liść limonki, 2 słupki imbiru, rybę i dymkę.
  • Całość ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Następnie grillować po 8 minut z każdej strony.