Dorsz w liściach bananowca
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Dorsz w liściach bananowca to potrawa wzorowana na kuchni azjatyckiej, w której liści bananowca używa się do owijania potraw podczas duszenia, gotowania i grillowania. Przed użyciem należy je zanurzyć we wrzącej wodzie lub opalić. Nadają potrawie specyficzny posmak. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet, przeważnie w postaci mrożonej.
Więcej przepisów znajdziesz w książce "Zapraszamy na grill"
SKŁADNIKI
- 2 filety z dorsza lub innej białej ryby (po 200 g każdy)
- 2 liście bananowca
- 2 liście limonki posiekana dymka imbir pokrojony w słupki
- Marynata:
- łyżka cukru palmowego
- posiekana papryczka chili
- skórka otarta z limonki 3
- łyżki mleka kokosowego
- gruboziarnista sól morska
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marynata: składniki połączyć, zmiksować i natrzeć rybę. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
- Liście bananowca opalić lub zanurzyć we wrzącej wodzie. Dzięki temu będą elastyczne i nie połamią się przy zawijaniu.
- Na środku każdego układać: liść limonki, 2 słupki imbiru, rybę i dymkę.
- Całość ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Następnie grillować po 8 minut z każdej strony.