Dorsz w liściach bananowca
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Dorsz w liściach bananowca to potrawa wzorowana na kuchni azjatyckiej, w której liści bananowca używa się do owijania potraw podczas duszenia, gotowania i grillowania. Przed użyciem należy je zanurzyć we wrzącej wodzie lub opalić. Nadają potrawie specyficzny posmak. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet, przeważnie w postaci mrożonej.
Więcej przepisów znajdziesz w książce "Zapraszamy na grill"
SKŁADNIKI
- 2 filety z dorsza lub innej białej ryby (po 200 g każdy)
 - 2 liście bananowca
 - 2 liście limonki posiekana dymka imbir pokrojony w słupki
 - Marynata:
 - łyżka cukru palmowego
 - posiekana papryczka chili
 - skórka otarta z limonki 3
 - łyżki mleka kokosowego
 - gruboziarnista sól morska
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marynata: składniki połączyć, zmiksować i natrzeć rybę. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
 - Liście bananowca opalić lub zanurzyć we wrzącej wodzie. Dzięki temu będą elastyczne i nie połamią się przy zawijaniu.
 - Na środku każdego układać: liść limonki, 2 słupki imbiru, rybę i dymkę.
 - Całość ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Następnie grillować po 8 minut z każdej strony.