Dorsz w cieście francuskim
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Dorsz w cieście francuskim to ciekawa propozycja na świąteczne danie rybne. Według przepisu dorsza podajemy z jarmużem zawijanego w ciasto francuskie i zapiekamy. Chrupiąca ryba w cieście świetnie smakuje z gorącym barszczykiem.
SKŁADNIKI
- 700 g filetu z dorsza
- 1 opakowanie ( 300 g) ciasta francuskiego
- 200 g jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- Sok z cytryny
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dorsza podziel na 4 długie i wąskie kawałki, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pieprzem.
- Liście jarmużu wypłucz i oddziel od grubych, łykowatych łodyg.
- Na patelni stop masło, dodaj do niego zmiażdżony ząbek czosnku i liście jarmużu. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, aż liście zmiękną. Wtedy dopraw jarzynkę solą i pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.
- Ciasto francuskie pokrój na 4 prostokąty. Na każdym z nich wyłóż wystudzony jarmuż, a na nim porcję ryby. Ciasto zawiń na boki dociskając brzegi, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz w trakcie pieczenia.
- Porcje ryby przełóż na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nakłuj wierzch ciasta i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Całość piecz około 20 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.
 
            
        ![Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. Kuchenne rewolucje w Samui [Kraków]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-MAuP-sWZY-a3VE_tajska-zupa-krewetkowa-wg-magdy-gessler-kuchenne-rewolucje-w-samui-krakow-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        