Dorsz w cieście francuskim

Dorota Kalita-Typa
Dorsz w cieście francuskim
Autor: Shutterstock Dorsz w cieście francuskim - wypróbuj na Boże Narodzenie
łatwy
45 min
4

Dorsz w cieście francuskim to ciekawa propozycja na świąteczne danie rybne. Według przepisu dorsza podajemy z jarmużem zawijanego w ciasto francuskie i zapiekamy. Chrupiąca ryba w cieście świetnie smakuje z gorącym barszczykiem. 

SKŁADNIKI

  • 700 g filetu z dorsza
  • 1 opakowanie ( 300 g) ciasta francuskiego
  • 200 g jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • Sok z cytryny
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dorsza podziel na 4 długie i wąskie kawałki, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pieprzem.
  • Liście jarmużu wypłucz i oddziel od grubych, łykowatych łodyg.
  • Na patelni stop masło, dodaj do niego zmiażdżony ząbek czosnku i liście jarmużu. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, aż liście zmiękną. Wtedy dopraw jarzynkę solą i pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.
  • Ciasto francuskie pokrój na 4 prostokąty. Na każdym z nich wyłóż wystudzony jarmuż, a na nim porcję ryby. Ciasto zawiń na boki dociskając brzegi, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz w trakcie pieczenia.
  • Porcje ryby przełóż na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nakłuj wierzch ciasta i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Całość piecz około 20 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.
Dorota Kalita-Typa