Dorsz w cieście francuskim
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Dorsz w cieście francuskim to ciekawa propozycja na świąteczne danie rybne. Według przepisu dorsza podajemy z jarmużem zawijanego w ciasto francuskie i zapiekamy. Chrupiąca ryba w cieście świetnie smakuje z gorącym barszczykiem.
SKŁADNIKI
- 700 g filetu z dorsza
- 1 opakowanie ( 300 g) ciasta francuskiego
- 200 g jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- Sok z cytryny
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dorsza podziel na 4 długie i wąskie kawałki, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pieprzem.
- Liście jarmużu wypłucz i oddziel od grubych, łykowatych łodyg.
- Na patelni stop masło, dodaj do niego zmiażdżony ząbek czosnku i liście jarmużu. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, aż liście zmiękną. Wtedy dopraw jarzynkę solą i pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.
- Ciasto francuskie pokrój na 4 prostokąty. Na każdym z nich wyłóż wystudzony jarmuż, a na nim porcję ryby. Ciasto zawiń na boki dociskając brzegi, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz w trakcie pieczenia.
- Porcje ryby przełóż na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nakłuj wierzch ciasta i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Całość piecz około 20 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.