Dorsz pieczony z ziołami i pomidorami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dorsz pieczony z ziołami i pomidorami to wyśmienite danie obiadowe. Eleganckie, a przecież nieskomplikowane. To jeden z najłatwiejszych sposobów na przygotwanie sycącego dania rybnego. Polecamy dorsza każdemu początkującemu kucharzowi.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600-800 g filetu z dorsza
- 200 g drobnych pomidorków
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do soku z cytryny dodać sól i pieprz, dobrze wymieszać, dodać posiekane listki tymianku i olej, wszystko razem zmiksować.
- Szalotki i czosnek drobno posiekać dodać do mieszaniny oleju i soku z cytryny. Wymieszać marynatę i odstawić na 15 minut.
- Dno naczynia do zapiekania posmarować marynatą, ułożyć połowę lekko zgniecionych pomidorków.
- Dorsza posmarować marynatą, ułożyć na pomidorkach. Pozostałe pomidorki ułożyć na wierzchu.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez 30-40 minut.
- Podawać z ziemniakami w wody.