Dorsz pieczony z ziołami i pomidorami

2021-03-29
Dorsz pieczony z ziołami i pomidorami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dorsz pieczony z ziołami i pomidorami to wyśmienite danie obiadowe. Eleganckie, a przecież nieskomplikowane. To jeden z najłatwiejszych sposobów na przygotwanie sycącego dania rybnego. Polecamy dorsza każdemu początkującemu kucharzowi. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600-800 g filetu z dorsza
  • 200 g drobnych pomidorków
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do soku z cytryny dodać sól i pieprz, dobrze wymieszać, dodać posiekane listki tymianku i olej, wszystko razem zmiksować.
  • Szalotki i czosnek drobno posiekać dodać do mieszaniny oleju i soku z cytryny. Wymieszać marynatę i odstawić na 15 minut.
  • Dno naczynia do zapiekania posmarować marynatą, ułożyć połowę lekko zgniecionych pomidorków.
  • Dorsza posmarować marynatą, ułożyć na pomidorkach. Pozostałe pomidorki ułożyć na wierzchu. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez 30-40 minut. 
  • Podawać z ziemniakami w wody.