Cudo rybka! Wyjątkowy przepis na niezwykłe kotlety rybne

Rybka cudo! Kotlety rybne
Autor: Shutterstock Pyszne kotlety rybne z siekanej ryby morskiej
łatwy
30 min
4

To nie zwykła rybka, ale cudo! Polecam ten wyjątkowy przepis na niezwykłe kotlety rybne. Rozkochasz w nich rodzinę od pierwszego kęsa. Moja progenitura twierdzi, że lepsze od paluszków rybnych. Przygotowanie należy rozłożyć na dwa dni, bo masa rybna musi się marynować przez noc w lodówce. Ale to cała trudność, reszta to fraszka!

SKŁADNIKI

  • 250-300 g filetu z dowolnej niedrogiej ryby morskiej, pokrojony na małe kawałki
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki lub tyle mąki, aby masa rybna była zwarta jak mielone mięso
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojony na małe kawałki filet z białej ryby miksujemy razem z drobno posiekaną cebulą, jajkami i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Mieszaninę na noc wstawiamy do lodówki.
  • Następnego dnia dodajemy mąkę, mieszamy i z tak przygotowanej masy smażymy kotlety. Kładziemy po 2 łyżki masy na rozgrzanym tłuszcz, smażymy przez 3-4 minuty i po zrumienieniu z jednej strony, przekładamy na drugą.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej