Cudo rybka! Wyjątkowy przepis na niezwykłe kotlety rybne
2021-03-29
łatwy
30 min
4
To nie zwykła rybka, ale cudo! Polecam ten wyjątkowy przepis na niezwykłe kotlety rybne. Rozkochasz w nich rodzinę od pierwszego kęsa. Moja progenitura twierdzi, że lepsze od paluszków rybnych. Przygotowanie należy rozłożyć na dwa dni, bo masa rybna musi się marynować przez noc w lodówce. Ale to cała trudność, reszta to fraszka!
SKŁADNIKI
- 250-300 g filetu z dowolnej niedrogiej ryby morskiej, pokrojony na małe kawałki
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mąki lub tyle mąki, aby masa rybna była zwarta jak mielone mięso
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojony na małe kawałki filet z białej ryby miksujemy razem z drobno posiekaną cebulą, jajkami i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Mieszaninę na noc wstawiamy do lodówki.
- Następnego dnia dodajemy mąkę, mieszamy i z tak przygotowanej masy smażymy kotlety. Kładziemy po 2 łyżki masy na rozgrzanym tłuszcz, smażymy przez 3-4 minuty i po zrumienieniu z jednej strony, przekładamy na drugą.