Brzuszki łososia z ziemniakami i sosem jogurtowym - pyszna sałatka na ciepło

Brzuszki łososia z ziemniakami i sosem jogurtowym - pyszna sałatka na ciepło
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Brzuszki łososia są dosyć tanie, ale tłuste. Jak zamienić je w wybitnie smaczne danie obiadowe? To proste. Upiecz brzuszki w marynacie i połącz z młodymi ziemniakami gotowanymi. Do tego koniecznie świeży cytrusowy sos na bazie jogurtu. I gotowe! 

SKŁADNIKI

  • Na łososiową sałatkę na ciepło:
  • 700 g młodych ziemniaków, drobnych
  • 500 g brzuszków z łososia
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • natka pietruszki do przybrania
  • Na sos do sałatki z łososiem i ziemniakami:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanego kopru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włączyć piekarnik i rozgrzać go do 200°C.
  • Ziemniaki wyszorować, nie obierać, ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, ale bez przesady.
  • Brzuszki łososia posmarować sosem sriracha. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. 
  • Do jogurtu dodać sok z cytryny, startą skórkę, cukier i sól. Zmiksować na jednorodny sos. Dodać posiekany koperek i wymieszać.
  • W miscy wymieszać ciepłe ziemniaki oraz porwane na kawałki brzuszki łososia (skórę wyrzucić). Polać sosem jogurtowym. 
  • Podawać póki gorące. Przed podaniem przybrać natką pietruszki. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej