Brzuszki łososia z ziemniakami i sosem jogurtowym - pyszna sałatka na ciepło
2021-08-06
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Brzuszki łososia są dosyć tanie, ale tłuste. Jak zamienić je w wybitnie smaczne danie obiadowe? To proste. Upiecz brzuszki w marynacie i połącz z młodymi ziemniakami gotowanymi. Do tego koniecznie świeży cytrusowy sos na bazie jogurtu. I gotowe!
SKŁADNIKI
- Na łososiową sałatkę na ciepło:
- 700 g młodych ziemniaków, drobnych
- 500 g brzuszków z łososia
- 1 łyżka sosu sriracha
- natka pietruszki do przybrania
- Na sos do sałatki z łososiem i ziemniakami:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanego kopru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włączyć piekarnik i rozgrzać go do 200°C.
- Ziemniaki wyszorować, nie obierać, ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, ale bez przesady.
- Brzuszki łososia posmarować sosem sriracha. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
- Do jogurtu dodać sok z cytryny, startą skórkę, cukier i sól. Zmiksować na jednorodny sos. Dodać posiekany koperek i wymieszać.
- W miscy wymieszać ciepłe ziemniaki oraz porwane na kawałki brzuszki łososia (skórę wyrzucić). Polać sosem jogurtowym.
- Podawać póki gorące. Przed podaniem przybrać natką pietruszki.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?