Błyskawiczna ryba w sosie cytrynowo-musztardowym

Ryba w sosie cytrynowo-musztardowym - rach ciach i gotowa!
Autor: Shutterstock Ryba w sosie cytrynowo-musztardowym jest przepyszna, nie pachnie rybą i przygotujesz ją w kilka minut!
łatwy
15 min
2

Dieta niskokaloryczna

Ryba w sosie cytrynowo-musztardowym to danie mniej kaloryczne niż smażona ryba i  bardziej wyrafinowane w smaku. To także pomysł dla tych, których zapach smażonej ryby odrzuca. Ta ryba pięknie pachnie i doskonale smakuje.

SKŁADNIKI

  • 2 nieduże filety z ryby morskiej (po 1 na osobę)
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie, dla koloru: 1/2 łyżeczki kurkumy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na małej patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim bardzo drobno pokrojoną cebulę.
  • Wlać śmietankę, dodać sok z cytryny i oba rodzaje musztardy oraz opcjonalnie kurkumę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  • W naczyniu do pieczenia ułożyć rybę, doprawić ją solą i pieprzem i polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 10 minut. Podawać z ryżem.
Ryby w diecie
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej