Błyskawiczna ryba w sosie cytrynowo-musztardowym
2021-05-17
łatwy
15 min
2
Dieta niskokaloryczna
Ryba w sosie cytrynowo-musztardowym to danie mniej kaloryczne niż smażona ryba i bardziej wyrafinowane w smaku. To także pomysł dla tych, których zapach smażonej ryby odrzuca. Ta ryba pięknie pachnie i doskonale smakuje.
SKŁADNIKI
- 2 nieduże filety z ryby morskiej (po 1 na osobę)
- 1 szalotka
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie, dla koloru: 1/2 łyżeczki kurkumy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na małej patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim bardzo drobno pokrojoną cebulę.
- Wlać śmietankę, dodać sok z cytryny i oba rodzaje musztardy oraz opcjonalnie kurkumę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- W naczyniu do pieczenia ułożyć rybę, doprawić ją solą i pieprzem i polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 10 minut. Podawać z ryżem.
Ryby w diecie