Zrazy cielęce duszone z warzywami [przepis]
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Zrazy cielęce duszone z warzywami to danie, w którym istotna rolę odgrywa niepozorna włoszczyzna. Włoszczyzna stanowi zwykle jedynie bazę do esencjonalnych bulionów. Jednak warzywa znakomicie skomponują się z cielęciną. Wypróbuj delikatną wersję zrazów z cielęciny!
SKŁADNIKI
- 60 dag udźca
- 2 łyżki oleju
- łyżka mąki
- włoszczyzna
- 1 cebula
- łyżka siekanego koperku
- ½ szklanki śmietany
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w plastry i zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i mąką. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu aż do zarumienienia.
- Ułożyć w rondlu, dodać pokrojoną w krążki i podsmażoną cebulę, podlać wodą, wlać tłuszcz ze smażenia i poddusić.
- Umyte warzywa pokroić w grube słupki, włożyć do rondla, dodać trochę wody i dusić powoli przez 40 minut.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodać resztę mąki, śmietanę, dosolić do smaku. Przed podaniem posypać cielęcinę koperkiem.