Zrazy cielęce duszone z warzywami [przepis]

2021-03-29
Zrazy cielęce duszone z warzywami [przepis]
Autor: Shutterstock Cielęcina z warzywami duszona w białym sosie - palce lizać!
łatwy
60 min
4

Zrazy cielęce duszone z warzywami to danie, w którym istotna rolę odgrywa niepozorna włoszczyzna. Włoszczyzna stanowi zwykle jedynie bazę do esencjonalnych bulionów. Jednak warzywa znakomicie skomponują się z cielęciną. Wypróbuj  delikatną wersję zrazów z cielęciny!

SKŁADNIKI

  • 60 dag udźca
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • łyżka siekanego koperku
  • ½ szklanki  śmietany
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w plastry i zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i mąką. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu aż do zarumienienia.
  • Ułożyć w rondlu, dodać pokrojoną w krążki i podsmażoną cebulę, podlać wodą, wlać tłuszcz ze smażenia i poddusić.
  • Umyte warzywa pokroić w grube słupki, włożyć  do rondla, dodać trochę wody i dusić powoli przez 40 minut.
  • Gdy mięso będzie miękkie, dodać resztę mąki, śmietanę, dosolić do smaku. Przed podaniem posypać cielęcinę koperkiem.