Ziemniaki w szlafrokach - sycące, efektowne i za niewielkie pieniądze

Ziemniaki w szlafrokach - sycące, efektowne i za niewielkie pieniądze
Autor: Shutterstock Ziemniaczki owinięte boczkiem mogą stanowić samodzielne danie lub dodak do mięsa czy jajek
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Ziemniaki w szlafrokach mają u moim domu zawsze wielkie powodzenie - są pełne smaku, a jednocześnie miękkie, co zawdzięczają wcześniejszemu podgotowaniu oraz pieczeniu w odrobinie bulionu. Na dodatek niesłychanie efektownie się prezentują. Spróbujcie koniecznie, może i wy je polubicie?

SKŁADNIKI

  • 12 małych, równej wielkości ziemniaków
  • duża cebula
  • 12 (lub 24 - zależy od szerokości plasterków) plasterków boczku
  • łyżka masła
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 filiżanki bulionu
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, gotować w całości przez 10 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić.
  • Cebulę obrać, pokroić na 12 płatków. Gdy ziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć płatek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Spiąć wykałaczką.
  • Dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki posmarować masłem i posypać pokrojonym szczypiorem. Na nim układać ziemniaki, tak by wykałaczki sterczały pionowo. Posypać je świeżo mielonym pieprzem.
  • Na dno naczynia wlać bulion i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok. 15 minut, do miękkości ziemniaków i zrumienienia boczku. Na koniec na każdą wykałaczkę nabić przekrojony na pół pomidorek koktajlowy.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz naszą galerię i dowiedz się, co zrobić z gotowanych ziemniaków!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej