Ziemniaki w szlafrokach - sycące, efektowne i za niewielkie pieniądze
2022-05-15
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Ziemniaki w szlafrokach mają u moim domu zawsze wielkie powodzenie - są pełne smaku, a jednocześnie miękkie, co zawdzięczają wcześniejszemu podgotowaniu oraz pieczeniu w odrobinie bulionu. Na dodatek niesłychanie efektownie się prezentują. Spróbujcie koniecznie, może i wy je polubicie?
SKŁADNIKI
- 12 małych, równej wielkości ziemniaków
- duża cebula
- 12 (lub 24 - zależy od szerokości plasterków) plasterków boczku
- łyżka masła
- pęczek szczypiorku
- 1/2 filiżanki bulionu
- 12 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, gotować w całości przez 10 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić.
- Cebulę obrać, pokroić na 12 płatków. Gdy ziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć płatek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Spiąć wykałaczką.
- Dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki posmarować masłem i posypać pokrojonym szczypiorem. Na nim układać ziemniaki, tak by wykałaczki sterczały pionowo. Posypać je świeżo mielonym pieprzem.
- Na dno naczynia wlać bulion i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok. 15 minut, do miękkości ziemniaków i zrumienienia boczku. Na koniec na każdą wykałaczkę nabić przekrojony na pół pomidorek koktajlowy.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?