Ziemniaczane rissoles z kurczakiem i migdałami - pyszne kotleciki drobiowo-warzywne

2022-04-07
Ziemniaczane rissoles z kurczakiem i migdałami - pyszne kotleciki drobiowo-warzywne
Autor: Shutterstock Rissoles można przygotować z różnych składników.
łatwy
40 min
4

Rissoles to rodzaj niewielkich kotlecików, często nadziewanych pysznymi dodatkami. Można je przygotowywać z mięsa lub warzyw, albo i z tego, i z tego. Dziś proponujemy przepis na rissoles ziemniaczane, ale z dodatkiem mielonego mięsa z kurczaka. Chrupiąca panierka z migdałów nadaje im przyjemnej tekstury i lekko orzechowego posmaku.

SKŁADNIKI

  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól i pieprz
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować, zetrzeć na tarce.
  • Mięso zmielić w maszynce lub drobno posiekać.
  • Wymieszać zmielone mięso, starte warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do masy dodać żółtko i przyprawy. Połączyć składniki i z masy uformować podłużne kotleciki.
  • Kotlety obtoczyć w posiekanych migdałach i ubożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 20 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso