Ziemniaczane rissoles z kurczakiem i migdałami - pyszne kotleciki drobiowo-warzywne
2022-04-07
łatwy
40 min
4
Rissoles to rodzaj niewielkich kotlecików, często nadziewanych pysznymi dodatkami. Można je przygotowywać z mięsa lub warzyw, albo i z tego, i z tego. Dziś proponujemy przepis na rissoles ziemniaczane, ale z dodatkiem mielonego mięsa z kurczaka. Chrupiąca panierka z migdałów nadaje im przyjemnej tekstury i lekko orzechowego posmaku.
SKŁADNIKI
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta mielonej kolendry
- sól i pieprz
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować, zetrzeć na tarce.
- Mięso zmielić w maszynce lub drobno posiekać.
- Wymieszać zmielone mięso, starte warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do masy dodać żółtko i przyprawy. Połączyć składniki i z masy uformować podłużne kotleciki.
- Kotlety obtoczyć w posiekanych migdałach i ubożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 20 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne