Ziemniaczana zapiekanka z mielonym mięsem i kapustą spiczastą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ziemniaczana zapiekanka z mielonym mięsem i kapustą spiczastą to najlepszy pomysł na obiad dla całej rodziny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej spiczastej kapusty ok. 350 g
- 700 g ziemniaków
- 400 g organicznego mięsa mielonego zmieszanego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki prowansalskich ziół
- 200 ml śmietany 30%
- 120 g startej mozzarelli
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz cebulę i czosnek, drobno pokrój w kostkę. Pokrój spiczastą kapustę w bardzo cienkie paski. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C, włączając grzanie od góry do dołu.
- Usmaż mięso mielone na dużej patelni, następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut. Dopraw koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Dodaj kapustę i smaż przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Połowę ziemniaków włóż do średniej wielkości naczynia do pieczenia, a następnie połowę duszonego mięsa i kapusty. Powtórz warstwę ziemniaków i mięsa, a następnie polej go śmietaną, ponownie posyp solą i pieprzem i posyp serem.
- Piecz w piekarniku przez 30-35 minut. Jeśli zapiekanka zbyt szybko zbrązowieje podczas pieczenia, okryj ją folią aluminiową lub pergaminem.
- Podawaj póki gorące!