Zaskocz gości rurkami – podaj je nie z kremem, tylko z mięsem. Efekt wow murowany

Rurki
Autor: Shutterstock Rurki z ciasta francuskiego można nadziewać nie tylko kremem, lecz także mięsem
średni
45 min
4

Gdy pada hasło "rurki", od razu odruchowo myślimy: "z kremem". Tymczasem rurki z ciasta francuskiego świetnie sprawdzają się także w wersji wytrawnej. Spróbujcie sami.

Do tego przepisu będziemy potrzebować ciasta francuskiego oraz specjalnej foremki do rurek. Warto się w nią zaopatrzyć, bo nie kosztuje wiele (ceny zaczynają się od 9 zł), a można z jej pomocą uformować piękne rurki, do których później wystarczy wymyśleć nadzienie – słodkie albo wytrawne.

Jeśli nie jesteśmy przekonani do zakupu gotowych foremek do rurek, możemy zrobić swoją wersję domowym sposobem. Potrzebne są: papier do pieczenia, nożyczki, folia aluminiowa i zszywacz. Z papieru wycinamy kwadrat o bokach 20x20 cm. Zwijamy go w stożek, który na górze zabezpieczamy zszywką. Aby utrzymać kształt stożka, do jego środka upychamy zgniecioną folię aluminiową.

SKŁADNIKI

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 100 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 10 pieczarek
  • cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek
  • jajko do smarowania
  • 3 łyżki sezamu
  • masło klarowane lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Robimy farsz. Mielimy mięso z udźca indyka. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso. Gdy mięso straci różowawy kolor, dodajemy pieczarki. Całość dusimy, aż płyny się zredukują. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Studzimy farsz.
  • Robimy rurki. Ciasto francuskie lekko wałkujemy. Dzielimy na paski o szerokości ok. 1 cm. Każdy pasek nawijamy na natłuszczoną stożkową foremkę do rurek, tak by ciasto lekko na siebie nachodziło i by nie było szpar. Gotową rurkę ostrożnie ściągamy. Gdy wszystkie rurki są już uformowane, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Rurki pieczemy około 15 minut w temperaturze 200–230ºC.
  • Rurki nadziewamy farszem.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej