Zaskakujące połączenie smaków. Klopsiki, które znikają ze stołu w minutę
Delikatne, soczyste i otoczone smakowitym sosem. Klopsiki z sosem żurawinowym to sposób na wspaniały obiad dla całej rodziny albo na elegancką kolację. Są proste w przygotowaniu, a perfekcyjnie łączą w sobie różne smaki. Jeśli więc mamy ochotę na coś innego, tym razem wybierzmy klopsiki w sosie żurawinowym.
i
Idealne połączenie smaków. Wszystko pasuje jak ulał
Aromatyczne klopsiki w ciekawym sosie, ten przepis pozwoli nam przygotować wspaniały obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się klopsikami w sosie żurawinowym. To idealne połączenie słodyczy, kwaskowatości i umami.
Klasyka, która zachwyca. Wystarczy ten sos
Klasyka, która zachwyca nie tylko prostotą wykonania, ale również ciekawym profilem smakowym. Wiele może zależeć od tego, jakie mięso wybierzemy. Jeśli pójdziemy w wieprzowo-wołową mieszankę, nasze klopsiki będą bardziej wyraźne i soczyste. Natomiast mięso z indyka czy z kurzaka sprawi, że klopsiki będą znacznie delikatniejsze.
Jeśli chcemy możemy, zamiast smażenia wybrać pieczenie naszych klopsików. Będą wtedy co prawda mniej rumiane, jednak wyjdą z pewnością lżejsze i są łatwiejsze w przygotowaniu - nie trzeba ich co chwilę odwracać.
Z czym podawać klopsiki w sosie żurawinowym?
Nasze klopsiki najlepiej podawać z:
- ziemniaczanym purée
- kaszą (może być pęczak lub bulgur)
- kluskami śląskimi
- kopytkami
- pieczonymi ziemniaczkami.
Jeśli chcemy nasze klopsiki możemy również podawać jako przekąskę. Wystarczy wbić w nie wykałaczki, a sos żurawinowy postawić obok.
SKŁADNIKI
- Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka musztardy
- Sos żurawinowy:
- 200 g żurawiny
- 3 łyżki miodu
- 150 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki do klopsików dokładnie ze sobą mieszamy.
- Formujemy małe kulki.
- Obsmażamy na patelni, na złocisty kolor.
- Odstawiamy na bok.
- W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy żurawinę.
- Podsmażamy, aż zacznie pękać.
- Dodajemy miód, sok z cytryny i bulion.
- Gotujemy, aż żurawina się rozpadnie.
- Mąkę mieszamy z 2 łyżkami wody.
- Dodajemy do sosu cały czas mieszając.
- Dorzucamy klopsiki i dusimy około 10 minut.