Zaskakujące połączenie smaków. Klopsiki, które znikają ze stołu w minutę

2025-12-07 10:41

Delikatne, soczyste i otoczone smakowitym sosem. Klopsiki z sosem żurawinowym to sposób na wspaniały obiad dla całej rodziny albo na elegancką kolację. Są proste w przygotowaniu, a perfekcyjnie łączą w sobie różne smaki. Jeśli więc mamy ochotę na coś innego, tym razem wybierzmy klopsiki w sosie żurawinowym.

Zaskakujące połączenie smaków. Klopsiki, które znikają ze stołu w minutę

i

Autor: Tatiana Volgutova/ Shutterstock
łatwy
20 min
4

Idealne połączenie smaków. Wszystko pasuje jak ulał

Aromatyczne klopsiki w ciekawym sosie, ten przepis pozwoli nam przygotować wspaniały obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się klopsikami w sosie żurawinowym. To idealne połączenie słodyczy, kwaskowatości i umami.

Klasyka, która zachwyca. Wystarczy ten sos

Klasyka, która zachwyca nie tylko prostotą wykonania, ale również ciekawym profilem smakowym. Wiele może zależeć od tego, jakie mięso wybierzemy. Jeśli pójdziemy w wieprzowo-wołową mieszankę, nasze klopsiki będą bardziej wyraźne i soczyste. Natomiast mięso z indyka czy z kurzaka sprawi, że klopsiki będą znacznie delikatniejsze.

Jeśli chcemy możemy, zamiast smażenia wybrać pieczenie naszych klopsików. Będą wtedy co prawda mniej rumiane, jednak wyjdą z pewnością lżejsze i są łatwiejsze w przygotowaniu - nie trzeba ich co chwilę odwracać.

Z czym podawać klopsiki w sosie żurawinowym? 

Nasze klopsiki najlepiej podawać z:

  • ziemniaczanym purée
  • kaszą (może być pęczak lub bulgur)
  • kluskami śląskimi
  • kopytkami
  • pieczonymi ziemniaczkami.

Jeśli chcemy nasze klopsiki możemy również podawać jako przekąskę. Wystarczy wbić w nie wykałaczki, a sos żurawinowy postawić obok.

SKŁADNIKI

  • Klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sos żurawinowy:
  • 200 g żurawiny
  • 3 łyżki miodu
  • 150 ml bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki do klopsików dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Formujemy małe kulki.
  • Obsmażamy na patelni, na złocisty kolor.
  • Odstawiamy na bok.
  • W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy żurawinę.
  • Podsmażamy, aż zacznie pękać.
  • Dodajemy miód, sok z cytryny i bulion.
  • Gotujemy, aż żurawina się rozpadnie.
  • Mąkę mieszamy z 2 łyżkami wody.
  • Dodajemy do sosu cały czas mieszając.
  • Dorzucamy klopsiki i dusimy około 10 minut.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...