Zapomnij o kebabach z budki. Ten wiralowy sposób to prawdziwa rewolucja

Zapomnij o kebabach z budki. Ten wiralowy sposób to prawdziwa rewolucja
Autor: Desspan/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Ten sposób na przygotowanie kebaba podbija cały internet. Uwielbiany fast food bez problemu przygotujesz w domu z zaledwie kilku składników. Wystarczy, że wypróbujesz ten wiralowy trik, który pokochały miliony. To danie nigdy nie smakowało lepiej!

Kebab jak z budki. Gotowy w kilka chwil

Nie od dziś wiadomo, że domowe wersje popularnych fast foodów nie tylko smakują lepiej, ale są również o wiele zdrowsze. Jeśli jednak chodzi o kebaba, wiele osób preferowało chodzić "do budki", by móc rozkoszować się uwielbianym, cienko ściętym mięsem. Teraz jednak mamy sposób, by rozkoszować się cieniutkimi kawałkami mięsa w domu. 

Ten sposób na przygotowanie mięsa do kebaba szybko zyskuje popularność w internecie. Jest prosty w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Łatwo go również dopasować do siebie - bez problemu możemy wybierać pomiędzy rodzajami mięsa, jak i przyprawami.

Tego przepisu trzeba spróbować. Nie zajmie dużo czasu

Sposób na rozsmarowanie mięsa na papierze do pieczenia, a następnie zawinięcie go w rulon jest naprawdę świetny. Dzięki temu mięso nie wysycha, a przy okazji możemy sprawić, że jest ono naprawdę cienkie - jak "w budce"!

Ten wiralowy sposób wypróbuj następnym razem kiedy będziesz mieć ochotę na kebaba. Prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu. To danie zachwyci całą rodzinę, a nie zajmie nam więcej niż godzinę w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • Na mięso:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • odrobina soku z cytryny
  • Na kebaba:
  • 4 tortille/lawasze
  • ulubiony sos
  • 1 pomidor
  • 0,5 ogórka
  • sałata
  • ser tarty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki na mięso wrzucamy do blendera.
  • Dokładnie blendujemy masę, aż całkowicie wszystkie składniki się połączą.
  • Część mięsa przekładamy na papier do pieczenia.
  • Przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy.
  • Kiedy mięso będzie cienko rozłożone na całym kawałku papieru do pieczenia, zdejmujemy drugi arkusz.
  • Papier do pieczenia z mięsem składamy w rulon.
  • Powtarzamy z pozostałym mięsem.
  • Rulony układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.
  • Tortillę/lawasza podgrzewamy.
  • Smarujemy sosem, dodajemy pokrojone warzywa.
  • Rozwijamy jeden z rulonów i nakładamy mięso na naszego kebaba.
  • Posypujemy serem i dokładnie zwijamy.
  • Podgrzewamy kilka chwil na patelni, szwem do dołu.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...