Zapiekanki gyros - pomysł na ciepłą przekąskę zero waste
2022-08-22
łatwy
25 min
4
Zapiekanki gyros to pomysł na danie z tego co w masz w lodówce, na przykład po niedzielnym obiedzie. Jeśli zalega ci w niej kawałek kurczaka, zbyt mały dla czteroosobowej rodziny, żółty ser już nieco podsechł, a w pojemniku na pieczywo masz lekko czerstwe bułki, to to jest ten dzień, kiedy warto przygotować zapiekanki gyros. Wykorzystaj te składniki i sprytnie i smacznie nakarm rodzinę
SKŁADNIKI
- 4 bułki pszenne
- 300 g piersi kurczaka
- 1 łyżka przyprawy kebab–gyros
- 1 łyżka masła lub oleju
- 2 ogórki konserwowe
- 0,5 szklanki żółtego tartego sera
- 1 czerwona cebula
- 250 g pomidorków koktajlowych
- Sos:
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kurczaka pokrój w niewielką kostkę, posyp przyprawą kebab/gyros i dokładnie wymieszaj. Zostaw w temperaturze pokojowej na 20 – 30 minut.
- Jogurt wymieszaj z koncentratem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem.
- Bułki przekrój na pół, każdą posmaruj sosem.
- Włącz piekarnik i ustaw na 200 stopni.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż kurczaka (często mieszając) przez około 3 – 4 minuty.
- Na każdą połówkę bułki nakładaj podsmażone ciepłe mięso, dodaj plasterki ogórka konserwowego, cebuli i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość posyp startym żółtym serem.
- Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj około 10 minut, aby bułka była ciepła i lekko chrupiąca, a ser się rozpuścił. Przed podaniem posyp zieleniną.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne