Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem: pożywny i tani obiad

zapiekanka-ziemniaczana-z-mielonym-miesem-pozywny-i-tani-obiad.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka ziemniaczana to łatwe do przygotowania danie na obiad lub ciepłą kolację
średni
60 min
4

Ziemniaki możemy jeść nie tylko gotowane albo w postaci frytek. Znakomitym i niedrogim pomysłem jest przygotowanie z nich zapiekanek z różnymi dodatkami. My proponujemy zapiekankę z mielonym mięsem.

SKŁADNIKI

  • ½ kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy typu warzywko, vegeta
  • liść laurowy
  • łyżka masła
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 40 dag kapusty
  • 20 dag startego sera żółtego typu gouda
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, przelej zimną wodą, obierz, pokrój w plastry.
  • Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Cebule obierz i posiekaj.
  • Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę z listkiem laurowym i czosnkiem. Włóż mięso i marchew, przesmaż.
  • Dodaj "warzywko", musztardę, koncentrat pomidorowy i zioła. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Kapustę pokrój w wąskie paski, przelej na sicie wrzątkiem, osącz.
  • Przełóż do natłuszczonej formy, na niej ułóż masę mięsną, plasterki ziemniaków, oprósz pieprzem, posyp serem.
  • Piecz 40 minut w temp. 180 st. C.
  •