Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem: pożywny i tani obiad
2021-10-07
średni
60 min
4
Ziemniaki możemy jeść nie tylko gotowane albo w postaci frytek. Znakomitym i niedrogim pomysłem jest przygotowanie z nich zapiekanek z różnymi dodatkami. My proponujemy zapiekankę z mielonym mięsem.
SKŁADNIKI
- ½ kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 30 dag mielonej wołowiny
- łyżeczka musztardy
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka przyprawy typu warzywko, vegeta
- liść laurowy
- łyżka masła
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 40 dag kapusty
- 20 dag startego sera żółtego typu gouda
- tłuszcz do formy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, przelej zimną wodą, obierz, pokrój w plastry.
- Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cebule obierz i posiekaj.
- Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę z listkiem laurowym i czosnkiem. Włóż mięso i marchew, przesmaż.
- Dodaj "warzywko", musztardę, koncentrat pomidorowy i zioła. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Kapustę pokrój w wąskie paski, przelej na sicie wrzątkiem, osącz.
- Przełóż do natłuszczonej formy, na niej ułóż masę mięsną, plasterki ziemniaków, oprósz pieprzem, posyp serem.
- Piecz 40 minut w temp. 180 st. C.