Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów: jesienny hit
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Zapiekanka z ziemniaków z pomidorami to danie, które szczególnie warto wypróbować u schyłku lata, na początku jesieni, gdy warzywa są dojrzałe i świeże, pełne smaku. Zapiekankę z ziemniaków z pomidorami łatwo przyrządzić, wystarczy układać warstwami ziemniaki, cebulę, pomidory i kiełbasę, posypując każdą warstwę przyprawami.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg ziemniaków,
- 5 pomidorów,
- 2 cebule,
- opakowanie śmietany,
- 30 dag kiełbasy,
- 15 dag startego żółtego sera,
- tłuszcz do smażenia i do formy,
- sól, pieprz,
- łyżeczka bazylii lub tymianku.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
- Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, zdjąć z patelni i wrzucić cebule pokrojone w krążki. Obsmażyć.
- Pomidory sparzyć, zahartować i zdjąć z nich skórkę. Pokroić w plastry.
- Kiełbasę pokroić w plasterki.
- Ser zetrzeć na tarce.
- Naczynie do zapiekanek wysmarować tłuszczem.
- Układać warstwami ziemniaki, cebulę, pomidory i kiełbasę, posypując każdą warstwę solą, pieprzem, ziołami i żółtym serem.
- Na koniec zalać doprawioną do smaku śmietaną.
- Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekać do zrumienienia.