Zapiekanka "Kurczak Alfredo" - prosta i idealna na niedrogi obiad

Zapiekanka Kurczak Alfredo  - prosta  i idealna na niedrogi obiad
Autor: Shutterstock Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i sosem w stylu Alfredo to znakomite, sycące i niedrogie danie
łatwy
35 min
4

Zapiekanka "Kurczak Alfredo" smakiem nawiązuje do słynnego kurczaka Alfredo, ale jest znacznie bardziej sycąca. Świetnie też smakuje nie tylko zaraz po przygotowaniu, ale nadaje się do odgrzewania.

SKŁADNIKI

  • pół opakowania makaronu o grubej formie (np. świderki), ugotowanego
  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • 3 plastry boczku wędzonego surowego - pokrojone w kostkę
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 rozdrobniony ser mozarella
  • posiekana pietruszka do dekoracji
  • 100 g brązowych pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • Sos Alfredo:
  • 125 g roztopionego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany
  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki rozdrobnionego parmezanu
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar
  • sól i czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wlej do makaronu trochę oliwy z oliwek, aby kluski się nie posklejały.
  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany boczek i cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli, boczek nie musi być chrupiący. Gdy cebula zmięknie, dodaj kawałki kurczaka. Zrumień je ze wszystkich stron. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Do cebuli z boczkiem i kurczakiem dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i ugotowany makaron. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  • Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszaj, aż nie będzie już widać surowej mąki. Wymieszaj razem mleko i śmietankę. Dodawaj je po trochu do zasmażki z mąki, za każdym razem mieszając.
  • Gdy stopniowo dodasz całe mleko i śmietanę i uzyskasz gęsty sos, dodaj sery. Mieszaj, aż się rozpuszczą.
  • Włóż 3/4 sosu makaronu z dodatkami i wymieszaj. Przełóż makaron do naczynia do zapiekania. Resztę sosu wylej na wierzch i przykryj posiekanym serem mozarella.
  • Piecz przez około 20 minut, aż ser na wierzchu zacznie bąbelkować.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej