Zapiekanka "Kurczak Alfredo" - prosta i idealna na niedrogi obiad
2022-09-15
łatwy
35 min
4
Zapiekanka "Kurczak Alfredo" smakiem nawiązuje do słynnego kurczaka Alfredo, ale jest znacznie bardziej sycąca. Świetnie też smakuje nie tylko zaraz po przygotowaniu, ale nadaje się do odgrzewania.
SKŁADNIKI
- pół opakowania makaronu o grubej formie (np. świderki), ugotowanego
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- 3 plastry boczku wędzonego surowego - pokrojone w kostkę
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 rozdrobniony ser mozarella
- posiekana pietruszka do dekoracji
- 100 g brązowych pieczarek
- oliwa z oliwek
- Sos Alfredo:
- 125 g roztopionego masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml śmietany
- 200 ml mleka
- 1/2 szklanki rozdrobnionego parmezanu
- 1/2 szklanki startego sera cheddar
- sól i czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wlej do makaronu trochę oliwy z oliwek, aby kluski się nie posklejały.
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany boczek i cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli, boczek nie musi być chrupiący. Gdy cebula zmięknie, dodaj kawałki kurczaka. Zrumień je ze wszystkich stron. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Do cebuli z boczkiem i kurczakiem dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i ugotowany makaron. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszaj, aż nie będzie już widać surowej mąki. Wymieszaj razem mleko i śmietankę. Dodawaj je po trochu do zasmażki z mąki, za każdym razem mieszając.
- Gdy stopniowo dodasz całe mleko i śmietanę i uzyskasz gęsty sos, dodaj sery. Mieszaj, aż się rozpuszczą.
- Włóż 3/4 sosu makaronu z dodatkami i wymieszaj. Przełóż makaron do naczynia do zapiekania. Resztę sosu wylej na wierzch i przykryj posiekanym serem mozarella.
- Piecz przez około 20 minut, aż ser na wierzchu zacznie bąbelkować.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?