Zapiekanka gyros z gotowanej piersi kurczaka i warzyw

Zapiekanka gyros z gotowanej piersi kurczaka i warzyw
Autor: Shutterstock.com Zapiekanka gyros z gotowanej piersi kurczaka i warzyw
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Smak greckiego gyros na dobre rozgościł się w kuchni polskiej. Uwielbiamy ten aromat przypraw i chętnie przygotowujemy inne wariatny tradycyjnego mięsa opiekanego na pionowym rożnie. Oto doskonała zapiekanka z gotowanej piersi kurczaka, brokułów i pieczarek, która skradnie wasze serca i żołądki. Polecam gorąco! 

SKŁADNIKI

  • 300 g gotowanej piersi z kurczaka 
  • 500 g brokułów świeżych lub mrożonych, podzielonych na różyczki
  • 100 g pieczarek, przekrojonych na pół lub na ćwiartki
  • 5 jajek
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • olej do posmarowania formy do zapiekania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuły i pieczarki ugotować w osolonym wrzątku. 
  • Pierś pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. 
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć ugotowane warzywa oraz kawałki mięsa.
  • Jajka rozmącić z mlekiem i przyprawą gyros. Jeśli przyprawa nie zawiera soli, to dodać 1/2 łyżeczki soli. 
  • Mieszaniną jajek zalać zawartość naczynia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Zapiekać przez 30 minut w 180°C. Podawać póki gorące! 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Co zrobić z mięsa z rosołu? Sprawdź 7 genialnych sposobów na gotowane mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej