Zapiekanka gyros z gotowanej piersi kurczaka i warzyw
2022-01-14

łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Smak greckiego gyros na dobre rozgościł się w kuchni polskiej. Uwielbiamy ten aromat przypraw i chętnie przygotowujemy inne wariatny tradycyjnego mięsa opiekanego na pionowym rożnie. Oto doskonała zapiekanka z gotowanej piersi kurczaka, brokułów i pieczarek, która skradnie wasze serca i żołądki. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 300 g gotowanej piersi z kurczaka
- 500 g brokułów świeżych lub mrożonych, podzielonych na różyczki
- 100 g pieczarek, przekrojonych na pół lub na ćwiartki
- 5 jajek
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- olej do posmarowania formy do zapiekania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły i pieczarki ugotować w osolonym wrzątku.
- Pierś pokroić lub porwać na mniejsze kawałki.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć ugotowane warzywa oraz kawałki mięsa.
- Jajka rozmącić z mlekiem i przyprawą gyros. Jeśli przyprawa nie zawiera soli, to dodać 1/2 łyżeczki soli.
- Mieszaniną jajek zalać zawartość naczynia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Zapiekać przez 30 minut w 180°C. Podawać póki gorące!
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?