Zapiekanka gyros. Przepis na obiad w greckim stylu

Zapiekanka gyros. Przepis na obiad w greckim stylu
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Zapiekanka gyros smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i po odgrzaniu następnego dnia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub spotkanie ze znajomymi. Smacznego!

Dla wielu osób słowo "gyros" kojarzy się z ulubionym, greckim fast foodem. Jednak czy próbowaliście kiedyś zapiekanki gyros? To idealny sposób, by połączyć smak tradycyjnego gyrosa z kremową konsystencją zapiekanki. Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z wami przepisem na zapiekankę gyros, której nie będziecie mogli się oprzeć!

Dlaczego zapiekanka gyros jest tak wyjątkowa?

Zapiekanka gyros to harmonia tradycyjnych smaków greckiego gyrosa przeniesiona do formy zapiekanki. Pierwszy kęs przenosi nas w klimaty śródziemnomorskie, gdzie wyrazista nuta mięsa w aromatycznych przyprawach łączy się z delikatnością stopionego sera. Subtelne pikantne akcenty dodają charakteru, podczas gdy kremowa konsystencja zapewnia satysfakcję z każdego kęsa. Warzywa wprowadzają świeżość, balansując bogactwo smaków. Zapiekanka gyros jest pełna, głęboka i urzeka wielowymiarowością doznań smakowych.

Jeśli jesteś fanem gyrosa, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zapiekanka gyros łączy w sobie wszystkie cechy, które kochamy w tradycyjnym gyrosie, ale prezentuje je w zupełnie nowej formie. Zachęcamy do eksperymentowania z dodatkami i stworzenia swojej własnej wersji tego pysznego dania!

Jeśli lubisz zapiekanki, polecamy również:

Zapiekanka z kiełbasą i warzywami. Prosty przepis na obłędny obiad dla całej rodziny

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami. Pyszny obiad nie tylko dla zabieganych

Zapiekanka wegetariańska z makaronem i warzywami. Pyszny, prosty i kolorowy obiad dla całej rodziny

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu, ugotowanego al dente
  • 400 g mielonego mięsa (możesz wybrać drobiowe lub wieprzowe)
  • 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2 papryki w różnych kolorach
  • 1 drobno pokrojona papryczka chili (bez pestek)
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron odstaw po ugotowaniu.
  • Na oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj mielone mięso i smaż, doprawiając przyprawą do gyrosa.
  • Wprowadź do mieszanki pokrojone papryki, pomidory oraz zioła. Dusź, aż składniki zmiękną.
  • Dołącz makaron, dokładnie mieszając.
  • W oddzielnej misce przygotuj sos, łącząc przecier pomidorowy, majonez i śmietanę. Wlej go na patelnię i dokładnie wymieszaj.
  • Gotowe składniki przenieś do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
  • Piecz zapiekankę przez około 20 minut w 180°C, aż ser będzie dobrze roztopiony.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej