Zamiast kapusty wykorzystaj to warzywo. Gołąbki smakują o niebo lepiej i są łatwiejsze

gołąbki bez kapusty
Autor: Shutterstock Kapustę zamienień na to warzywo. Kiedy gołąbki wjadą na stół, znikną w kilka chwil.
łatwy
30 min
4

Pyszne gołąbki to klasyczne danie polskiej kuchni. Ta domowa potrawa popularna jest też w innych krajach, dlatego warto poznać inne przepisy na gołąbki. Jednym z nich jest receptura pochodząca z Turcji, w której do zawinięcia gołąbków nie używa się kapusty. Zamiast niej wykorzystuje się inne, dobrze znane w Polsce warzywo. Zobaczcie, jak zrobić tureckie gołąbki bez kapusty.

Tureckie gołąbki bez kapusty – Pirasa dolmasi

W kuchni tureckiej niezwykle popularnym daniem jest potrawa przypominająca nasze gołąbki. Jednak zamiast liści kapusty używa się inne warzywo. Powstają z niego pyszne i aromatyczne ruloniki wypełnione doskonałym farszem mięsnym. W takiej formie gołąbki są równie dobre, jak te przyrządzone według naszych tradycyjnych przepisów. Jakie więc warzywo wykorzystują Turcy, aby zrobić swoją wersję gołąbków? To liście pora, które nadziane smakowitym farszem z mięsa mielonego prezentują się wyjątkowo apetycznie i pysznie smakują.

Jak zrobić gołąbki bez kapusty?

Przepis na pyszne gołąbki z pora nie jest skomplikowany. Chociaż receptura przywędrowała do nas z Turcji, przyrządzenie tego dania jest proste. Tak naprawdę tureckie gołąbki w liściach pora robi się jeszcze łatwiej i szybciej niż tradycyjne polskie. Wszystkie składniki bez trudu można kupić w mniejszych i większych sklepach czy na bazarkach.

Jak więc zrobić pyszne gołąbki bez kapusty według tego sprawdzonego przepisu? To tylko kilka prostych kroków. Nic nie trzeba wcześniej podsmażać czy gotować. Wystarczy pokroić składniki i połączyć je w odpowiedniej kolejności, a następnie upiec w piekarniku.

  • 1. krok – pokrojenie porów na pojedyncze liście
  • 2. krok – przygotowanie masy mięsnej z ryżem i nafaszerowanie liści pora
  • 3. krok – ułożenie gołąbków bez kapusty w formie do zapiekania
  • 4. krok – przygotowanie sosu pomidorowego i wlanie go do formy z gołąbkami
  • 5. krok – upieczenie gołąbków w liściach pora w piekarniku

Jak podawać gołąbki bez kapusty?

Tureckie gołąbki, w których zamiast kapusty wykorzystuje się liście porów, są pyszne, aromatyczne i sycące. Idealnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie. Zaskoczą nie tylko ciekawym wyglądem, ale i znakomitym smakiem. Rodzina na pewno będzie pod wrażeniem takiego posiłku.

Aby obiad był jeszcze bardziej treściwy, warto przygotować kilka dodatków. Do gołąbków bez kapusty świetnie pasują ziemniaki pieczone lub w formie purèe. Sprawdzi się też kasza i drobny makaron. Smak tureckich gołąbków podkręcą marynowane ogórki czy papryka. Dobrze jest przyrządzić domową chrupiącą surówkę z marchewki lub kapusty pekińskiej.

SKŁADNIKI

  • 5 porów (tylko biała część)
  • 200 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 1 szklanka dowolnego warzywnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jasne części pora przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, a następnie osuszyć. Podzielić na pojedyncze liście.
  • Mięso mielone przełożyć do miski. Wsypać ryż i natkę pietruszki. Dodać pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Wlać sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać.
  • Do każdego liścia pora nałożyć po 1 łyżce farszu. Zwinąć i ułożyć obok siebie w formie do zapiekania.
  • Bulion zagotować i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do garnka wlać mąkę wymieszaną w 1/2 szklanki wody. Energicznie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Podgrzewać i mieszać, aż sos zgęstnieje. Następnie wlać do formy z faszerowanymi porami.
  • Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 90 minut.
  • Zdjąć przykrycie i wlać 1/2 szklanki wody. Dopiekać jeszcze 15 minut bez przykrycia.
  • Podawać na ciepło z ulubioną surówką.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej